Kovington: Crna Gora kredibilna NATO saveznica

Savjetnik Vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) za strateške i međunarodne odnose je, tokom zvanične posjete Crnoj Gori, danas razgovarao sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Markom Markovićem

1550 pregleda 1 komentar(a)
Marković i Kovington, Foto: Ministarstvo odbrane
Marković i Kovington, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora je prepoznata kao kredibilna saveznica koja posvećeno realizuje zadatake sa NATO agende, poručio je savjetnik Vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) za strateške i međunarodne odnose, Stiven Kovington.

Kovington je, tokom zvanične posjete Crnoj Gori, danas razgovarao sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Markom Markovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Kovington je kazao da je zadovoljan prilikom da razmijeni mišljenja sa Markovićem o ključnim zadacima koje saveznice sprovode na planu jačanja kolektivne odbrane.

“On je istakao da je Crna Gora prepoznata kao kredibilna saveznica koja posvećeno realizuje zadatake sa NATO agende, a zahvaljujući kojima ćemo Alijansu učiniti snažnom i spremnom da odgovori na sve izazove savremenog bezbjednosnog okruženja”, kaže se u saopštenju.

Marković je istakao da je Saveznička komanda za operacije (ACO) primarni nosilac jačanja procesa odvraćanja i odbrane Alijanse.

On je naglasio da je važno usvajanje NATO planova odbrane, koji će omogućiti da Alijansa bude spremna i sposobna da efikasno odgovori na sve potencijalne izazove, bez obzira na prirodu i pravac njihovog djelovanja.

“Marković je kazao da je Crna Gora odlučno pristupila realizaciji svih predviđenih zadataka, svjesna da se samo udruženim naporima može pravovremeno sprovoditi ambiciozna agenda NATO i, na taj način, kontinuirano snažiti sistem kolektivne bezbjednosti”, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Markovića, činjenica da Crna Gora ove godine izdvaja 2,02 odsto bruto domaćeg proizvoda za odbranu svjedoči da je pouzdano članstvo u Alijansi prioritet Crne Gore.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u regionu, Marković je kazao da se Crna Gora snažno zalaže za punu integraciju država Zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture, budući da se samo na taj način može osigurati trajni mir i prosperitet na ovim prostorima.

Kovington je, kako je saopšteno, održao predavanja u Ministarstvu odbrane i na Fakultetu političkih nauka, čime je dao doprinos podizanju nivoa informisanosti o glavnim NATO politikama, kao i o aktuelnom procesu vojne transformacije Alijanse.

Bonus video: