Karatisti gosti Fakulteta za sport: Pomoću Tanita vage izmjerili procenat masti u tijelu

Karatistima, koji su stipendisti Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) i koji su Crnoj Gori donijeli dvije bronzane medalje u seniorskoj konkurenciji sa svjetskog i evropskog prvenstva, procijenjeni su i parametri funkcionalnih sposobnosti, a na osnovu Harvardskog step testa dobili su vrijednosti aerobnih kapaciteta
338 pregleda 0 komentar(a)
Marina Raković, Mario Hodžić, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje
Marina Raković, Mario Hodžić, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje
Ažurirano: 09.07.2017. 08:20h

Karatisti Marina Raković i Mario Hodžić proteklog vikenda bili su gosti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću i u Centru za dijagnostiku, koji je u sklopu ovog fakulteta, urađeno je antropometrijsko i funkcionalno mjerenje.

Mjerenje su obavili prof. dr Kemal Idrizović, doc dr Danilo Bojanić, mr Rajko Milašinović i mr Ivan Vasiljević.

"Karatisti su na osnovu inovativnog instrumenta Tanita vage imali uvid u procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, kao i segmentnu analizu procenta masti. Na osnovu dodatnog softvera, koji Dijagnostički centar posjeduje, dobijene su i informacije o procentualnim vrijednostima mišićne i koštane mase, kao i parametrima metabolizma", saopštili su sa Fakulteta za sport.

Karatistima, koji su stipendisti Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) i koji su Crnoj Gori donijeli dvije bronzane medalje u seniorskoj konkurenciji sa svjetskog i evropskog prvenstva, procijenjeni su i parametri funkcionalnih sposobnosti, a na osnovu Harvardskog step testa dobili su vrijednosti aerobnih kapaciteta.

Testirani su i na podoskopu, instrumentu za plantarnu analizu stopala.

Hodžić je dobitnik nagrade za izuzetne sportske rezultate na međunarodnom planu i promociju crnogorskog sporta i vrijednosti, koju je nedavno ustanovio naučni časopis "Montenegrin journal of sports science and medicine".

"Dijagnostika u sportu je fundamentalna nauka koja je pokretač vrhunskih rezultata, i svaki uspješni sportski kolektiv trebalo bi da koristi bar neku vrstu dijagnostičkih alata za testiranje i evaluaciju sportista i za kreiranje trenažnog procesa", poručili su sa Fakulteta i dodali da će nastaviti sa proširenjem aktivnosti Dijagnostičkog centra i baze sportista koji su stipendirani od strane COK-a.

Bonus video: