Slobodno parkirajte, SMS naplata je nezakonita

"Dvoje sudija, u tri predmeta, odlučili su istovjetno, a predstavnici gradskog preduzeća se, naravno, smišljeno nisu pojavljivali. Mala, ali simbolički vrijedna pobjeda, nad preduzećem koje čak 93 odsto od ukupnih prihoda troši na plate svojih zaposlenih, a od kojeg građani i Glavni grad nemaju nikakve koristi", ocijenio je Rakčević
262 pregleda 19 komentar(a)
parking Podgorica, Foto: Luka Zeković
parking Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.07.2017. 18:14h

Podgorički Sud za prekršaje oslobodio je odbornika u Skupštini Glavnog grada i potpredsjednika podgoričkog odbora Građanskog pokreta (GP) URA Luku Rakčevića prekršajnog naloga koji mu je izdala Komunalna policija, jer nije platio uslugu parkiranja, koja se na gotovo svim lokacijama u Podgorici može platiti isključivo SMS porukom.

Nakon što mu je Komunalna policija izdala prekršajni nalog, Rakčević je predao zahtjev za sudsko odlučivanje, o kojem se sud izjasnio u njegovu korist.

"Dvoje sudija, u tri predmeta, odlučili su istovjetno, a predstavnici gradskog preduzeća se, naravno, smišljeno nisu pojavljivali. Mala, ali simbolički vrijedna pobjeda, nad preduzećem koje čak 93 odsto od ukupnih prihoda troši na plate svojih zaposlenih, a od kojeg građani i Glavni grad nemaju nikakve koristi", ocijenio je Rakčević.

Rakčević je istakao da je više puta u prethodnih nekoliko godina, isticao da gradsko preduzeće "Parking servis", shodno važećim propisima, nema zakonsko pravo da usluge parkiranja naplaćuje isključivo putem mobilnog telefona (SMS servisa).

"Niti je mobilni telefon zakonom prepoznat kao obavezno sredstvo za plaćanje javne usluge, niti građani imaju obavezu da ga posjeduju ili da (na njemu) dopunjuju račun. U onim gradskim zonama u kojim, pored javnih parkirališta, postoje i uređaji za naplatu usluge (parkomati), taj problem je riješen", kazao je Rakčević.

U Podgorici postoje svega dva parkomata, u Ulici Balšića kod solitera i ispred sjeverne tribine Gradskog stadiona.

Ukoliko građani i sami žele testirati zakonitost prekršajnih naloga koje izdaje Komunalna policija, dužni su podnijeti zahtjev za sudskim odlučivanjem, a onda na kasnijim ročištima pred Sudom za prekršaje osporavati osnovanost naplate parkinga isključivo SMS porukom, u djelovima grada u kojima ne postoje uređaji za plaćanje te usluge (parkomati).

Bonus video: