Medojević: Samo Marović ukrao toliko da se naknade mogu uplaćivati 30 godina

Majke će nastaviti proteste, tvrdi Savković i ponavlja dva zahtjeve - vraćanje nadoknade od 70 i 40 odsto prosječne zarade i ostavke
96 pregleda 0 komentar(a)
majke protest, Foto: Ana Komatina
majke protest, Foto: Ana Komatina
Ažurirano: 08.06.2017. 16:51h

Predsjednik PZP-a Nebojša Medojević kazao je na protestu majki majki ispred Skupštine da je DF jasno rekao da će naknade biti ukinute ako pobijede DPS i njihovi sateliti.

"Da su svih 22 hiljade majki glasale opoziciju, vi biste danas imale naknade. Sve je politika, nemojte da bježite od toga. Politika vam je dala zakon, politika vam je ukinula zakon. Crna Gora je bogata zemlja. Zašto polovina Crne Gore živi siromašno? Zato što su Milo Đukanovic, njegov brat i lopovska družina opljačkali zemlju. E zato mi živimo siromašno. Ovi policajci, kad dođe sloboda, neće spuštati glavu, nego će hapsiti kriminalce", kazao je Medojević.

On poručuje policajcima da on, Mandic i Knežević nijesu lopovi nego slobodni ljudi. Policajcima poručuje da u DF znaju koji inspektori diluju drogu...

"Uporno pozivamo sve u Crnoj Gori da izađemo svi na ulice i da lopovsku družinu otjeramo sa vlasti. Mi ćemo otvoriti dosijee svih špijuna, nek se narod vidi šta rade tih ljudi..."

Medojević je kazao da je "samo Svetozar Marović ukrao toliko da se majkama naknade mogu uplaćivati narednih 30 godina", dodavši da taj čovjek sjedi sad u Beogradu, gleda skup i sprda se njima i majkama.

On poziva da svi krenu zajedno i da ova država može da "hrani tri puta više stanovnika, ali mora da bude poštena".

Majke i okupljeni su oko 18:30 časova krenuli u protestnu šetnju.

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić kazao je na skupu da se od nelegitimnog parlamenta i moglo očekivati da ukinu ono što im je opozicija dala.

On poručuje majkama da će pobijediti.

"Ovom bezobrazluku nema kraja. Oni protivzakonito uzimaju od vaše sirotinje...", kazao je podsjetivši na nove Vladine mjere, koje se tiču rasta PDV-a.

On je kazao da je "budžet šupalj i da se te rupe ne mogu zakrpiti od socijalnih davanja". Rekao je da je vlast morala da uzme naknade od majki kako bi dobili ulaznicu za NATO i "kako bi ih tamo ćuškali".

Vučinić je DPS nazvao udbasko-mafijaškom tvorevinom, dodavši da su institucije pretvorene u partijske ćelije i filijale DPS-a.

Potpredsjednica Demokrata Zdenka Popović imala je pitanje za Markovića: "Stidiš li se danas, prrmijeru Duško Markoviću? Vlada koja radi sve da građane dovede do ivice i ponižava građane, ne uvažava žene prije svega, treba da bude kažnjena. Treba da podnesu kolektivnu ostavku i neka ih je sramota koliko su policije ovdje doveli jer su se prepali žena."

Popović je dodala da "njih treba kazniti, oni vode pogrešnu ekonomsku politiku".

Protest majki korisnica naknada počeo je u 17 časova. Majkama su se u protestu pridružili i mještani Zagoriča koji danima protestuju u Podgorici. Na skupu je izveden i perfromans - čovjek prerušen u medjvjeda koji majkama daje "naknade".

Članica Koordinacionog odbora Željka Savković saopštila je da su "majke na suncu, a ostali u hladovini"... Ona je naglasila da je prvi zahtjev vraćanje na naknade od 70 i 40 odsto prosječne neto zarade, a drugi zahtjev ostavke.

Ona kaže da protest i završetak ovih protesta može slutiti samo na jedno, a to je pobjeda.

Strahinja Bulajić, poslanik Demokratskog fronta, ispred Nove srpske demokratije kazao je da "nekontrolisana vlast radi šta joj drago, bez ikakvog stida".

"U toj bahatosti njih ne zanima ni šta narod misli, ni šta narod želi. Ima li svetinje u Crnoj Gori na koju nisu udarili? I majke su došle na red. U svoj svojoj bahatosti nisu imali na koga drugog. Njima, majkama u Crnoj Gori uvijek je bilo teško. Mnogo su radile, žrtvovale se za svoju porodicu, a po prvi put u istoriji Crne Gore su na ulici. Po prvi put im je u novijoj istoriji povrijeđeno dostojanstvo. Vlast slavi ulazak u militantnu i ofanzivnu alijansu kakva je NATO pakt. Jedan od ministara izjavio je da im nije nikakav problem da skupe tih 70 miliona eura koje će da uguraju u kesu NATO pakta ali je problem da obezbijede stečena prava majkama koje su rodile troje i više djece. To je udžbenički primjer izdaje nacionalnih intetesa. Majkama uskratiti pravo, a taj novac upumpati u kasu nekih ionako prebogatih zapadnih zemalja. To se zove izdaja nacionalnih interesa", kazao je Bulajić.

Poslanica Demosa Anka Vukicević kazala je u obraćanju majkama da je njihov "jedini grijeh što ste po ko zna koji put vjerovale i bile prevaren".

"Prevarene ste vi, vaša djeca, porodice. Kao i onda kad su vam obećavali uspješne privatizacije, a vas dočekali otkazi i odlazak na biro rada. Vaše porodice su prevarene izbornom pričom o boljem životu crnogorskih građana, o kojem svako od nas sanja 30 godina. Da li su majke zadužile zemlju dvije milijarde i da ostanemo zaglavljeni na putu od niđe do niđe. Vi niste krive, vi ste najbolje finansijske menadžerke koje sam imala priliku da upoznam. Vi ste sa deset prstiju hranile i vaspitale vašu djecu", kazala je Vukićević.

Ona je dodala da će "naša unučad i praunučad da vraćaju što su oni zadužili".

"Naše je da ne odustanemo od puta promjena koje su započele majke Crne Gore", zaključila je Vukićević.

Mirel Radić Ljubisavljević iz SDP-a kazala je da je udar na najsiromašnije moralni slom države. Ona je rekla da ova Vlada ne predstavlja narod i da je čini jedna jedina partija.

"Ne želimo da živimo u državi iz koje se djeca iseljavaju. SDP je podržao i potpisao inicijativu i biće sa majkama", rekla je Radić Ljubisavljević.

Majke skandiraju "Ostavke, ostavke" ispred Skupštine.

Vukosava Rakočević (81), medicinska sestra i majka četvoro djece, koja je od prvog dana na protestima obratila se okupljenima:

"Tuđe ne tražimo, svoje bi da odbranimo, nije važno doći, važno je pobijediti. Ja se nadam da ćemo pobijediti one koji nijesu zaslužni da sjede gdje sjede", kazala je Rakočević.

Savković kaže da su predstavnici opozicionih partija potpisali inicijativu, kojom se obavezuju da će nakon smjene aktuelne vlasti vratiti naknade majkama, kroz izmjene zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Savković je naglasila da SNP nije potpisala nicijativu.

"To će uraditi čim se odabere novo rukovodstvo, trenutno je reorganizacija u partiji ali će to uraditi."

Savković je poručila majkama da ne smiju zaboraviti da su pokrenule promjene i da će biti glavni izazivači promjena.

Olivera Čukić iz Foruma žena GP URA kazala je okupljenima da se garantovana prava se moraju poštovati i primjenjivati.

"Ne dozvolimo da nas Nacrt zakona zavara, Crna Gora je samo na papiru država socijalne pravde", kazala je Čukić i dodala: "Drage majke, ne tražimo stečeno pravo zarad viših privilegija, već da bi prehranile porodice. Radi se o dostojanstvu i poštovanju žene i majke. Ona je kazala da naknade obezbjedjuju mir u porodicama i društvu."

Na bulevaru je bilo nekoliko stotina ljudi.

Majke iz Podgorice okupiće se i narednog četvrtka u 19 časova.

Majke su počele sa protestima 16. februara, nakon izglasavanja Dopuna i izmjena Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti, kojim su im smanjene naknade.

Ustavni sud je 19. aprila i zakon kojim se naknade uvode proglasio neustavnim, s tim da je stečeno pravo ostalo. Sud je međutim obavezao Vladu da u naredna tri mjeseca reguliše pravni status oko 20 hiljada žena koje su uzele naknadu.

Pravo na doživotne naknade je odlukom Skupštine svedeno na mjesečna primanja od 264 odnosno 144 eura, čime smatraju da su "prevarom, ni krive ni dužne, svrstane u socijalne slučajeve."

Bonus video: