Dinamitaši ne mare za zakon, love najsavremenijom opremom

Dinamitaši koji bacaju dinamit sa obale počinju biti aktivni početkom maja kada se, kako navode poznavaoci prilika, približavaju cipoli i gofovi, što im je glavni ulov
149 pregleda 1 komentar(a)
Valdanos krivolov dinamit, Foto: Andrija Gazivoda
Valdanos krivolov dinamit, Foto: Andrija Gazivoda
Ažurirano: 10.05.2017. 14:12h

Problem nelegalnog izlovljavanja ribe dinamitom sve više uzima maha, dinamitaši su tehnologiju izlovljavanja usavršili i ne mare za zakon, svjesni da je krivolov te vrste teško dokaziv, kazali su “Vijestima” iz NVO Porat Budva-Pizana i sportskih ribolovnih društava Širun, Delfin i Tuna.

Iz tih organizacija su reagovali nakon što je redakcija objavila snimljeni materijal i navode sportskog podvodnog ribolovca Andrije Gazivode, o stotinama kilograma mrtve ribe u ulcinjskim i vodama uvale Jaz. Gazivoda je objavio i razgovor sa jednim od dinamitaša, koji je izlovljavao ribu dinamitom u rtu Platamuni nedaleko od Budve.

Iz budvanskih organizacija navode da je, osim bacanja dinamita sa obale, što je i najzastupljeniji vid te vrste krivolova, sve više prisutno i bacanje dinamita iz plovila.

Plovila koja krivolovci koriste su, kako navode, skupa, moderna, opremljena radarima i najsavremenijim eho sonderima - Fišfajnderima, kao i ronilačkom opremom.

“Dinamitaši ne prezaju od mogućih zakonskih sankcija, ako bi bili uhvaćeni u krivolovu. To je vjerovatno tako jer je to veoma teško dokazivo djelo. Dinamitaš mora biti uhvaćen u momentu kada je kapisla sa fitiljem ili slična naprava ‘krenula’ iz njegove ruke ka vodi, koju je potom eksplozija podigla. Taj trenutak je zaista teško ‘snimiti’, jer krivolovci imaju svoje jake ‘obavještajne službe’ koje ih na vrijeme upozoravaju na opasnost“, kazali su „Vijestima“ iz NVO Porat Budva-Pizana i sportskih ribolovnih društava Širun, Delfin i Tuna.

Dinamitaši koji bacaju dinamit sa obale počinju biti aktivni početkom maja kada se, kako navode poznavaoci prilika, približavaju cipoli i gofovi, što im je glavni ulov.

“Biraju nepristupačne terene gdje ih policija teško otkriva, a patrolni čamac je u nemogućnosti da ih vidi jer se dobro kamufliraju. Nekada su se postavljale zasjede ujutro rano prije svitanja i to je davalo rezultate”, navode organizacije iz Budve, koje se pokušavau izboriti sa problemom krivolova, dodajući da ribari i sportski ronioci, koji su i najugroženiji aktivnostima dinamitaša, nisu u u mogućnosti da se sami nose sa tim problemom.

“Glavnu riječ treba da vode institucije i da problematiku shvate svi veoma ozbiljno. Pored mogućih ljudskih žrtava veliki problem čini uništavanje životne sredine i staništa cjelokupne morske flore i faune“, navode Budvani.

U rješavanje problema, kako navode, moraju biti uključeni Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava za inspekcijske poslove, predstavnici lokalnih vlasti, NVO sektor, organizacije sportskih ribolovaca i ronilaca, te ljubitelji mora. Neophodno je uključiti i veterinarsku inspekciju koja, kako navode, može najbolje da otkrije kvalitet i porijeklo ribe u restoranima i na pijacama.

„Suzbijanjem mogućnosti prodaje ribe ulovljene nedozvoljenim sredstvima u velikoj mjeri bi se smanjio broj lica koja se bave tim načinom lova“, smatraju zaštitnici iz Budve.

Dodaju i da bi u svim lukama na vidnim mjestima morali biti istaknuti direktni brojevi pomorske policije i filijala patrolnih čamaca sa zonama koje pokrivaju, kako bi građanima olakšali prijavljivanje nelegalnog ribolova.

Dodatno, neophodnom smatraju i edukaciju stanovništva kroz tribine i okrugle stolove, kako bi građani naučili o zaštiti životne sredine i prirodnim resursima.

Na osnovu video zapisa koje je Gazivoda nedavno objavio, Green Home je podnio zahtjev za inspekcijski nadzor i krivičnu prijavu protiv NN lica.

Mediji su ranije objavili kako se samo na području opštine Ulcinj oko 30 osoba "bavi" izlovom ribe pomoću eksploziva.

Predmet o krivolovu formirao i Savjet za građansku kontrolu rada policije

„Savjet je ozbiljno uzeo u obzir navode građana koji nisu zadovoljni postupanjem policije, posebno primjedbe javnosti da policija navodno toleriše izvršenje krivičnih djela. Savjet je od načelnika centara, odnosno odjeljenja bezbjednosti svih primorskih opština - Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Bar i Ulcinj - zatražio detaljnu informaciju u vezi sa krivolovom na području njihove nadležnosti, podatke o podnijetim i procesuiranim prijavama, podatke koje se strukture i pojedinici i na koji način bave i organizuju krivolov posebno onaj u kojem se koriste eksplozivne naprave, o saradnji policije sa građanskim i profesionalnim strukturama kako bi se ova pojava suzbila, o kapacitetima policije da se kvalitetno bavi ovom problematikom te predlozima policije za unapređenje stanja“, navode iz Savjeta.

Bonus video: