Vozačima ne treba novi komplet prve pomoći

Iz MUP-a je danas i zvanično potvrđeno da ne postoji obaveza nabavljanja novih kompleta, već je dovoljna dopuna postojećih
410 pregleda 59 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2017. 15:33h

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić tražio je u ponedjeljak menadžmentu Uprave policije da povuče nalog da centri za tehnički pregled vozila traže građanima novi komplet prve pomoć zbog registracije automobila.

To je i urađeno, potvrđeno je “Vijestima” u Vladi.

Sadržaj kompleta prve pomoći određen je Pravilnikom Ministarstva zdravlja od 30. septembra 2015. godine. Uputstva o primjeni data su 9. marta ove godine centrima za tehnički pregled.

Iz MUP-a je danas i zvanično potvrđeno da ne postoji obaveza nabavljanja novih kompleta, već je dovoljna dopuna postojećih.

“Ministar Nuhodžić je tražio povlačenje zahtjeva da građani moraju imati ove komplete prve pomoći, cijeneći da je dovoljan postojeći ili njegova dopuna, ukoliko nešto fali. Njegova poruka je da nema potrebe da građani kupuju nove komplete i izlažu se dodatnom trošku, a posebno ne mogu da se uslovljavaju od koga da kupuju prvu pomoć”, saznaju “Vijesti”.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima za neposjedovanje kompleta prve pomoći, propisana je novčana kazna u iznosu od 30 do 60 eura. Prema zakonu, u putničkom i teretnom vozilu kad učestvuju u saobraćaju, mora biti jedan komplet prve pomoći, a u autobusu dva kompleta.

“Tehnički pregled vozila obuhvata provjeru ispravnosti svih propisanih uređaja, kao i kontrolu posjedovanja obavezne opreme. U obaveznu opremu pored rezervnog točka, znaka za obilježavanje vozila zaustavljenog na kolovozu, rezervnih sijalica i osigurača, reflektujućeg prsluka, opreme za vuču i ostalog, spada i kutija prve pomoći. Međutim, prilikom tehničkog pregleda ne vrši se provjera sadržaja postojećih kompleta (koji su u najvećem broju slučajeva zapakovani), već samo da li ih vozilo posjeduje”, zvanično je saopšteno “Vijestima” iz MUP-a.

Provjerom kroz elektronske evidencije konstatovano je da, od početka ove godine, nije bilo sankcionisanih vozača zbog neposjedovanja prve pomoći, čiji sadržaj je propisan Pravilnikom o sadržaju kompleta prve pomoći.

Bonus video: