Pavlović: Vlast i dalje ruši autentične zgrade

Zgradu Gradskog pozorišta sačuvati od izmjena
3 komentar(a)
Gradsko pozorište, Foto: Luka Zeković
Gradsko pozorište, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.03.2017. 18:30h

Članica gradskog odbora PZP-a, Iva Pavlović , ocijenila je da je zgrada na uglu Bokeške i Njegoševe koju trenutno koristi Gradsko pozorište, koju Glavni grad prodaje po početnoj cijeni od 1.577.750 eura, “odavno zapala za oko investitorima koji su izgleda izgubili strpljenje i riješili da započeti posao privedu kraju”.

Drugi tender Glavnog grada nije uspio, jer nije pristigla nijedna ponuda za kupovinu zgrade. Ni na prethodnom tenderu, koji je bio raspisan 2015. godine, nije bilo zainteresovanih za kupovinu nzgrade.

Pavlovićeva je kazala da investitor nije u obavezi da očuva spoljašnji izgled zgrade, što navodi na zaključak da izgleda nikom nije ni stalo da zadrži makar dio kulturno-istorijskog identiteta Podgorice koji ubrzano nestaje.

Ona je istakla da “ova sramna, na brzinu donijeta odluka govori više nego dovoljno i o karakteru vlasti koja upravlja Glavnim gradom, a koja nema sluha za potrebe grada i građana”.

“Ako je ovo dio kulturne politike ili kulturne strategije nadležnih u organima javne uprave, onda vam poručujemo još i sram vas bilo, jer činite zločin koji ne mogu da pokriju povremena šminkanja asfalta i trotoara. Nadamo se samo da nekom od vaših stručnjaka neće pasti na pamet da prodaju zainteresovanom kupcu i Staru varoš i da na taj način definitivno dovršite posao koji je započet još u eri Miomira Mugoše”, kazala je Pavlović.

Ona je podsjetila da su odbornici PzP-a ranije na sjednicama upozoravali lokalnu samoupravu da ne dira ovu zgradu, posebno ako se ima u vidu da Gradsko pozorište još nije dobilo svoju zgradu, ali da je njihov trud uzaludan.

Ona je kazala da je zgrada trebalo da bude kulturno dobro, “kako bi je makar zakon štitio od investitorske samovolje prekrajanja i presvlačenja u pomodno staklo i metal”.

Bonus video: