Pogledajte kako je protekao paraglajding dan na Orjenu: Ljepota, sloboda, avantura

Dušan Stevović sekretar Paraglajding klub "Adriafly" kaže da je klub registrovan 2008. godine i da od tada u Herceg Novom počinje organizovano letjenje padobranom, iako je i ranije bilo pojedinaca koji su se bavili ovim sportom. Ističe da imaju dobre uslove i relativno bezbjedno uređeno uzletište na Dizdarici, jedno od prvih u Crnoj Gori
217 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2017. 13:38h

Ikrov san o letjenju u subotu je ostvarila i grupa uglavnom mlađih Novljana koji su, zahvaljujući članovima Paraglajding klub "Adriafly" iz Herceg Novog, prvi put letjeli padobranom.

Bila je to prilika da zainteresovani na Dizdarici na Žlijebskoj lastvi čuju osnovne informacije o ovom atraktivnom sportu i pogledaju uživo kako izgledaju pripreme i samo uzlijetanje.

Znalci kažu da je jedrenje padobranom (paraglajderom) jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da se ostvari san o letjenju. Ovaj sport se intenzivno razvija i širi u posljednjih dvadesetak godina i sve više uzima maha u sportskom vazduhoplovstvu.

Dušan Stevović sekretar Paraglajding klub "Adriafly" kaže da je klub registrovan 2008. godine i da od tada u Herceg Novom počinje organizovano letjenje padobranom, iako je i ranije bilo pojedinaca koji su se bavili ovim sportom. Ističe da imaju dobre uslove i relativno bezbjedno uređeno uzletište na Dizdarici, jedno od prvih u Crnoj Gori.

Sportski časopis "Parapente Mag", ga je ocijenio kao najljepše letilište na Jadranu.

"Od kraja 90 tih se puno uradilo na sigurnosti sporta, pilota , padobrana i opreme, sve je dovedeno na nivo gdje pilot uz pravilnu edukaciju može da bude 90 odsto siguran. Ako tome dodamo i jako dobre meteorološke izvještaje kojim nas u posljednje vrijeme opskrbljuju, onda su svi preduslovi za siguran let ostvareni", tvrdi Stevović.

"Mi glajder krilo kontrolišemo toliko precizno, toliko tačno da kada imamo takmičenje u preciznom slijetanju naša nulta meta je velika 2,5 centimetara", objašnjava Stevović.

"Volim da kažem da je naše letjenje kao otvaranje sefa: imate brojčanik i sve mora da se poklopi tačno da bi se vrata otvorila. Ako samo jedan uslov nije ostvaren, makar to bila i moja trenutna nesigurnost , neću imati uslove za dobar let . Jako je važno da to sam procjenim i da kažem: danas nisi spreman za let, neće brdo pobjeći, pa ćemo neki drugi dan", ističe Stevović.

Stevović je jedan od paraglajdera sa najdužim ostankom u vazduhu, preko pet sati. Ne učestvuje u takmičenjima jer je paraglajding za njega prije svega: Ljepota, sloboda i avantura! "Šta poželjeti drugo"!

Članovi paraglajding saveza Crne Gore koji okuplja 60 pilota na Dizdarici su promovisali jedrenje padobranom pokazujući da on nije privilegija bilo kog sloja. Mogu da lete i mladi i stari, ..

Zahvaljujući tandem paraglajderu koji može da ponese pilota i putnika, i mlada Novljanka Marija Krivokapić vinula se u vazduh.

"Iskustvo je bilo fenomenalno, tišina, osjećaj slobode, pogled na Zaliv, … imala sam utisak da bih mogla da ostanem beskrajno dugo u vazduhu i da je sve trajalo kratko", kaže Marija i ističe da je mala nelagoda koju je osjetila prije poletanja odmah nestala. Nada se da će joj se pružiti prilika da ponovo uživa u paraglajdingu.

I Ana Đurašković koja se plaši visina, imala je malu tremu prije polijetanja, ali je strah raspršen pred ljepotom koja se ukazala. Kaže "Bila sam u stanju nirvane".

Princip letjenja tandem je isti kao kod običnog paraglajdera za slobodno letjenje, s tim što je kupola tandem paraglajdera veće površine (kvadrature) i ima veću nosivost. Na nju se kače dva sistema veze, jedan za pilota i drugi za putnika.

U polijetanju i slijetanju, zbog prirode konstrukcije letjelice, pilot i putnik aktivno učestvuju. U toku leta pilot je potpuno aktivan, a putnik mu pomaže samo pri zaokretima prenošenjem težine na stranu na koju se skreće.

Luka Gojnić sekreta Paraglajding saveza Crne Gore tvrdi da je naša zemlja idealna za paraglajding i da može da obogati turističku ponudu . Namjeravaju da u svim opštinama organizuju promociju ovog sporta.

Paraglajding dan na Orjenu organizovan je u sklopu zajedničkog programa "Zimski gušti na Orjenu", čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a uz podršku opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Galerija

Bonus video: