Rezultati štite od kritika, ne kazne

Ministarstvo pravde je u Nacrtu izmjena KZ-a propisalo da će biti kažnjen zatvorskom kaznom do godinu dana ili novčanom onaj ko izloži poruzi sud ili tužilaštvo
2 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Filip Roganović
Ivica Stanković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.02.2017. 19:35h

Potpredsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović poručio je da uporedna rješenja u Evropskoj uniji ne daju za pravo Ministarstvu pravde da u Krivični zakonik uvede kazne za kritičare pravosuđa.

Udruženje pravnika Crne Gore očekuje da Vlada razmotri „opravdano saopštene kritike“ i promijeni njegove odredbe prije dostavljanja Skupštini.

„Predlagač je trebalo da vodi računa da ovaj institut neće značajno povećati zaštitu institucija. Njih prevashodno od neprimjerene kritike treba da štiti njihov profesionalizam i rezultati, kao što zaprijećenim kaznama neće povećati „kulturu“ onih kritičara koji izlaze iz okvira mjere izgovorene riječi i prelaze u polje primitivne i uvredljive komunikacije“, izjavio je on „Vijestima“.

Ministarstvo pravde je u Nacrtu izmjena KZ-a propisalo da će biti kažnjen zatvorskom kaznom do godinu dana ili novčanom onaj ko izloži poruzi sud ili tužilaštvo.

Radulović kaže da je taj član manjkav iz više razloga, između ostalog i jer „nije poštovana premisa Valtazara Bogišića da „što svi jednako razumiju tome tumača ne treba“. „Predložena odredba ostavlja široko polje za slobodno tumačenje, a samim tim i za proizvoljnost, što u konačnom može dovesti do nadekvatne primjene i potencijalno bude uvod u jedan oblik cenzure. Pri tom, sama sudska vlast treba da sudi da li je nečiji iskaz poruga suda“, navodi on. Važeći KZ, kako je objasnio, već sadrži krivično djelo “ometanje pravde” koje propisuje zatvorsku kaznu za one koji sudiju, državnog tužioca, notara ili javnog izvršitelja silom ili prijetnjom ili na drugi način ometa ili spriječi u vršenju dužnosti.

On zamjera i što Ministarstvo u obrazloženju ne objašnjava zašto uvodi institut poruge.

“Formalno je otvorena javna rasprava ali, do sada nije bilo prilike o ovoj temi direktno razgovarati sa predlagačem i razmijeniti argumentaciju, tako da se ista vodi samo preko medija. Time je stručna javnost dovedena u nepovoljan položaj jer univerziteti, strukovne asocijacije pravnika i za ovu temu pozvane ličnosti nijesu bile u prilici eksplicirati svoje viđenje ovog problema, osim dostavom primjedbi na internet stranici ministarstva“, kaže potpredsjednik Udruženja pravnika.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević izrazio je ranije nadu da će ministar pravde Zoran Pažin, kao poznavalac prakse Suda za ljudska prava u Strazburu, uvažiti primjedbe javnosti kada su u pitanju najavljene izmjene Krivičnog zakonika. “Vjerujem da će primjedbe koje su uputile brojne organizacije i pojedinci imati odjeka kod predlagača i donosioca zakona. Ovo tim prije što je aktuelni ministar pravde vrsni poznavalac prakse Evropskog suda za ljudska prava, koji se sa sličnim problemima suočavao „na licu mjesta“ obavljajući dužnost zastupnika Crne Gore pred pomenutim sudom”, rekao je Vukčević.

Zašto se ne uvede i “poruga” za Klinički centar i bolnice, škole, radnike, poljoprivrednike...

Advokat Velibor Marković ocijenio je da sudije i tužioci “svoje neznanje i nesavjesnost hoće da prikriju povredom ugleda”.

On je na Facebook profilu komentarisao da se “ne zna gdje je granica poruge” i da se možda žalbe za nezakoniti rad mogu tako tretirati.” Jer je i to kritika i to kod onih viših. A kad kritikuješ, izlažeš ih poruzi da su nestručni. Ja se na njihovom mjestu ne bi opterećivao šta ko priča. Nego je li priča istinita. A onaj koji radi pošteno i stručno nikad se ne opterećuje oko toga šta mu neko kaže. Samo ovi drugi. Svoje neznanje i nesavjesnost hoće da prikriju ,,povredom ugleda" krijući se iza državnog organa,” naveo je avokat.

Marković kaže da bi ipak trebalo da se “uvede to krivično djelo”.

”Ako prođe kod Strazbura. Pošto su sudije javne ličnosti, a prema odlukama tog suda javne ličnosti moraju imati veći stepen tolerancije od ostalih, pa čak i da trpe uvrede. Ali onda uvede i povreda ugleda Kliničkog centra u Podgorici. I svih ostalih bolnica. I domova zdravlja. Red je. Liječe nas, našu djecu, roditelje, braću i sestre. Imaju i oni ugled. I svih školskih ustanova. Isto je red. Školuju generacije. I radnika i poljoprivrednika. Stvaraju nove vrijednosti bez kojih nema života”, naveo je advokat.

I Advokatska komora juče se usprotivila namjeri Ministartstva da uvede porugu, navodeći da mu je manjkavost da je nedorečen. Predsjednik te Komore Zdravko Begović naveo je u saopštenju da ovakvi stavovi mogu da utiču na smanjenje građanskih prava, posebno slobodu izražavanja.

DPNCG: Vlada da povuče izmjene KZ-a

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore upozorilo je da predložene izmjene Nacrta izmjena Krivičnog zakonika mogu na mala vrata uvesti zabranu kritičkog mišljenja.

“Sa aspekta posla kojim se bavimo aspolutno je neprimjeren član kojim je propisano da će se novčanom kaznom ili zatvorom do šest mjeseci kazniti svako ko javno izloži poruzi sud ili državno tužilaštvo.

Pitanje gdje je granica kada se sloboda izražavanja pretvara u svoju suprotnost je mnogo ozbiljnije, zahtijeva ozbiljnju javnu raspravu stručnjaka i očekujemo da Vlada povuče predložene izmjene, ali i da otvori javni dijalog, kako bi se na dobar način uredilo ovo pitanje", navodi se u saopštenju Upravnog odbora DPNCG. Oni podsjećaju i da su pravni eksperti upozorili Vladu da uvođenje odredbi o "izlaganju poruzi" mogu otvoriti prostor da se ugrozi sloboda izražavanja, kao jedna od pretpostavki demokratskog društva, sugerišući da treba naći rješenje koje neće sputati javnu riječ i demokratski dijalog, ali, koje će u okviru evropskih standarda štititi nezavisnost i samostalnost nosilaca pravosudnih funkcija.

Društvo će tokom javne rasprave, koja traje do 20.februara, uputiti MiInistarstvu svoje sugestije.

Bonus video: