Vučkoviću važniji stav Vrhovnog suda od zakona: Suđenje javno, a presudu kriju

“Ako Ustavni sud ne ukine ovakvu odluku, to znači da nećemo moći do presuda za korupciju državnih funkcionera”
106 pregleda 0 komentar(a)
Građanska alijansa, Vrhovni sud
Građanska alijansa, Vrhovni sud
Ažurirano: 09.02.2017. 18:54h

Već pet godina NVO Građanska alijansa ne uspijeva da dobije podatke o osuđivanosti bivšeg policajca B.J. jer kotorski Osnovni sud poštuje stav Vrhovnog suda, umjesto Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

GA je još 2012. podnio zahtjev za slobodan pristup informacijama i od Osnovnog suda u Kotoru tražio presudu za osuđenog policajca i podatak da li se protiv njega pred tim sudom vodi još neki postupak. Dugogodišnji predsjednik suda Branko Vučković odbio je zahtjev, pozivajući se na odluku Vrhovnog suda iako ga Zakon o slobodnom pristupu informacijama obavezuje na drugačiju odluku. Sudovi su dužni da na sajtovima objavljuju pravosnažne presude, što oni čine selektivno.

Vučković je ranije, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, “Vijestima” dostavljao pravosnažne sudske odluke.

U ovom slučaju on je, međutim, odlučio drugačije, pozivajući se na stav Vrhovnog suda. A u njemu se sudije pozivaju na Evropsku Konvenciju za zaštitu ljudskih prava, koja propisuje zaštitu ljudskog integriteta. U to se, navode sudije, računaju dostojanstvo i ugled koji mogu biti narušeni objavljivanjem podataka o osuđivanosti.

Sudije, međutim, ne vodi računa da se ovdje radi o državnom službeniku, za koga javnost ima pravo da zna da li je osuđivan, i da li je dostojan dužnosti koju obavlja.

GA je podnijela drugu ustavnu žalbu, nakon što je Vrhovni sud ranije odbio odluku Ustavnog.”Ukoliko ovako isključivo rješenje ostane na snazi, to će u praksi značiti da ni u kom slučaju nećemo moći doći do pravosnažnih i javno objavljenih presuda, kao što su na primjer u slučaju u kom su visoki državni funkcioneri i službenici kršili ljudska prava ili bili osuđeni za korupciju. Ovo znači da će kontrola od strane građana biti onemogućena,” navodi GA u saopštenju, izražavajući očekivanje da će Ustavni sud to imati u vidu kada odlučuje o njihovoj žalbi.

Bonus video: