Picigin u Herceg Novom: Igralo se kao nekad...

Najatraktivniji potez imao je Danilo Tomić iz ekipe Zelenika, a Batovi koji su se sinoć skupili i formirali ekipu, bili su najbolji kao tim
253 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2017. 14:39h

Picigin se na hercegnovskoj rivijeri igra od kasnog proljeća do sredine jeseni, ali entuzijasti i hrabri momci odlučili su da u sred zime pokažu sve atraktivnosti ove igre. Na plaži kod Stare Banje okupilo se sedam ekipa kojima ni hladno vrijeme, ni temepratura mora od 12 stepeni nisu bili prepreka da pokažu umijeće. Ekipe Veterani kombinovano, Zelenika,Pub Got, Furešti, Batovi i Brancini hrabro su zakoračili u hladno more i iako bez treninga i priprema, pokazali zašto je picigin u ovim krajevima i danas popularan.

Picigin je igra u morskom plićaku. Igraju je pet igrača od koji su dva sidruni, a trojica trkači. Cilj igre je da lopta ne dodirne morsku površinu ili tlo plaže. Igra se gumenom loptom veličine dlana ili manjom. Igrači, snažno, jednom rukom udaraju loptu ka saigraču ili u prazan prostor. U piciginu nema protivnika, nema poena, nema takmičenja. U njemu, jednostavno, lopta mora da bude u vazduhu. Igrači igraju jedan za drugoga, a ne jedan protiv drugog. Atraktivna za posmatrače, a uzbudljiva za one koji je igraju. Riječ picigin potiče od muzičkog izraza pizzicato što znači trzati žice prstima.

Jedan od veterana novinar Nebojša Mandić, kada je ušao u more našalio se “možda je temepratura 12 stepeni, ali je subjektivni osjećaj minus dvanaest”.

Bivši vaterpolo reprezentativac Boro Mračević koji je sa unukom došao da se prisjeti kako je to bilo nekada, ali i da uživa, ovaj put samo kao posmatrač, kaže da je odrastanje u Novom nekada bilo nezamislivo bez igranja picigina.

Iako je picigin igra zbog igre, organizatori su odlučili da izdvoje najbolje. Elementi igre koji određuju kvalitetu ekipe su različiti, a isto tako i poprilično subjektivni. Preciznost dodavanja, brzina i visina putanje loptice, predviđanje i pogađanje igračevog fora, atraktivnost skoka i zafrkancija garantiraju vrhunski picigin u širokom krugu.

Žiri na čijem je čelu bilo Lazar Doklestić i danas aktivni igrač picigina, za najšarmantniju proglasio je ekipu Zelenika. Njihov član Zoran Pestorić tvrdi da se picigin igra u Zelenici najduže na Jadranskoj obali, jer je još “njegova baba upoznala njenog muža na piciginu, a ja sam već u godinama”.

Najatraktivniji potez imao je Danilo Tomić iz ekipe Zelenika, a Batovi koji su se sinoć skupili i formirali ekipu, bili su najbolji kao tim.

Posjetioci je zabavljala klapa Stari kapetan, a besplatno pivo donirala je Nikšićka pivara.

Picigin koji je dio programa 48. Praznika mimoze, igrao se sa porukom ”da prođe bez febre (povišene tjelesne temperature)".

Vijek igre na Jadranu

Picigin se počeo prvo igrati u Spltu početkom prošlog vijeka. Još 1908. godine - tri godine prije nego što će u te krajeve donijeti nogomet, splitski su studenti iz Praga na kupalište Bačvice, splitsku pješčanu plaža. neobičnu igru koja se zvala vodeni polo, odnosno na engleskom water–polo. Na Bačvicama nema dovoljno dubokog mora, pa je stoga moguće, kako misle neki istraživači, da se picigin razvio iz splitskog vaterpola na suhom. Bilo kako bilo, picigin po pravilima koja su manje–više ostala nepromijenjena do danas na Bačvicama se igra još od Prvog svjetskog rata.

Za promociju picigina u Herceg Novom I Boki, ali I za očuvanje tradicije te igre koja se na ovim prostorima igra od 50 tih godina prošlog vijeka zaslužna je NVO Picigin –Udruženje za očuvanje tradicije igara na vodi čiji su članovi i “prva postava” Krsto Marić, Duško Sredanović, Slobodan Popović, Nenad Konjević, Lazar Doklestić, Nikola Nino Lepetić, Nebojša Mandić Stevan Koprivica, Mišo i Đorđe Terzić I Milorad Murišić.

Galerija

Bonus video: