Ćalović Marković: Očekivanja od Odbora skromna, fokus na borbi protiv političke korupcije

Kada su u pitanju izmjene Zakona o biračkom spisku, ona je rekla da će insistirati da se vrati rješenje koje je vladajuća većina ukinula kada je promijenila taj Zakon dok je opozicija bojkotovala rad Skupštine. Ćalović Marković je kazala da zbog toga sada birački spisak ne može suštinski provjeriti ni jedna nezavisna institucija, a što, smatra ona, vodi još većem padu povjerenja u izborni proces
100 pregleda 1 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Okrugli sto, MANS, Foto: Boris Pejović
Vanja Ćalović Marković, Okrugli sto, MANS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2018. 15:40h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva insistiraće na borbi protiv političke korupcije, dok će Građanska alijasa biti usmjerena na medijsko i dio izbornog zakonodavstva koji se tiče predstavljanja manjina i funkcionisanja Državne izborne komisije (DIK).

Izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović Marković, kazala je da su očekivanja od rada Odbora vrlo skromna kada je u pitanju oblast njihovog primarnog interesovanja i da će se to tijelo dominantno baviti temama koje nijesu relevantne za borbu protiv političke korupcije.

Ćalović Marković je agenciji MINA kazala da će u Odboru insistirati na borbi protiv političke korupcije i izmjenama Zakona o finansiranju političkih partija.

„Da bi građani znali kako se partije finansiraju, i kako bi spriječili kupovinu glasova, da nam se ne bi ponavljala Afera Snimak, Ramada i drugi slični slučajevi i malverzacije“, navela je Ćalović Marković.

Kada su u pitanju izmjene Zakona o biračkom spisku, ona je rekla da će insistirati da se vrati rješenje koje je vladajuća većina ukinula kada je promijenila taj Zakon dok je opozicija bojkotovala rad Skupštine.

Ćalović Marković je kazala da zbog toga sada birački spisak ne može suštinski provjeriti ni jedna nezavisna institucija, a što, smatra ona, vodi još većem padu povjerenja u izborni proces.

Prema njenim riječima, koliko je rok da se do septembra donesu rješenja realan zavisiće od političke volje da se postignu rezultatati.

Ćalović Marković smatra da je glavni izazov u sprovođenju zakona obezbjeđivanje nezavisnosti institucija koje treba da ih sprovode – u prvom redu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i DIK.

Kako je ocijenila, ključno je pitanje da li će biti političke volje da se reforma zaista sprovede. "Jer to na prvom mjestu podrazumijeva promjenu politički pristrasnog rukovodećeg kadra u tim institucijama".

"Sumnjam da će vladajuća većina pokazati spremnost za takve promjene, a ako izmijenjene zakone budu sprovodili isti ljudi kao do sada, i oni će ostati mrtvo slovo na papiru”, istakla je Ćalović Marković.

Ona je rekla da se u nekim oblastima, kao što je finansiranje političkih partija, promjene mogu sprovesti u vrlo kratkom roku, ukoliko ima političke volje za to.

Sa druge strane, kako je dodala, prava reforma biračkog spiska zahtijeva duži vremenski period.

„Nisam sigurna da bi bilo moguće sprovesti sve faze te reforme prije redovnog termina sledećih parlamentarnih izbora, sve kada bi već sada počeli sa sprovođenjem novog Zakona, a ne u situaciji u kojoj nemamo dogovorena ni zakonska rješenja“, kazala je Ćalović Marković.

Na pitanje kakvu saradnju očekuju sa ostalim članovima Odbora, Ćalović Marković je rekla da će MANS, kao i do sada, na konstruktivan način pristupiti radu tog tijela i dati konkretne predloge.

„Sigurni smo da će se oni koji imaju šta da kriju kada je u pitanju finansiranje njihovih partija i kampanja, u jednom trenutku suprotstaviti promjenama koje ćemo predložiti, jer su se i do sada protivili da objave svoje finansije. Bez obzira na to, mi ćemo se boriti za naše predloge kako bi spriječili pritiske i potkupljivanja građana, kao i brojne druge finansijske malverzacije u finansiranju izbora i političkih partija“, istakla je ona.

Pema riječima Ćalović Marković, rad Odbora dominantno će zavisiti od odnosa dva poslanička kluba koji imaju najviše članova, odnosno Demokratske partije socijalista i Demokratskog fronta.

„Ukoliko se oni budu slagali, rad će biti efikasan, bez obzira na eventualna preklapanja radnih grupa. Odnosno, rad radne grupe zavisiće od suštine političkih odnosa ta dva subjekta, a ne od forme djelovanja tog tijela“, navela je Ćalović Marković i saopštila da će njihov predstavnik u Odboru biti Danilo Kalezić, koordinator Parlamentarnog programa MANS-a.

Programski direktor GA, Boris Raonić, kazao je da očekuju konstuktivan rad i dodao da se tenzija koje postoje ne smiju prenijeti na Odbor.

“Posebna pažnja biće usmjerena na medijsko zakonodavstvo i dio izbornog zakonodavstva koji se tiče predstavljanja manjina i funkcionisanja DIK-a”, rekao je Raonić agenciji MINA.

Kako je dodao, žele da kroz radnu grupu insistiraju na potpunom poštovanju preporuka međunarodnih partnera.

Na pitanje da je rok da rješenja budu donijeta do septembra realan i da li ima vremena da se do sljedećih izbora nešto promijeni, Raonić je kazao da se ne treba opterećivati rokovima, jer je do izbora ostalo još dvije godine.

“Ovu priliku i vrijeme treba upotrijebiti za kvalitetn rad koji treba da dovede do održivih i opšteprihvaćenih rješenja, čak i od onih koji su odbili da učestvuju u radnoj grupi”, ocijenio je Raonić.

Odbor je na poslednjoj sjednici za pridružene članove tog tijela iz nevladinog sektora (NVO) izabrao MANS, Građansku alijansu i Centra za demokratsku tranziciju, a iz akademske zajednice Đorđija Blažića i Borisa Bastijančića.

Bonus video: