Carević: Podržavam vlasnike šankova, ali se Opština ne pita

Budva je grad provoda i bez njih nije ista, kazao je Carević i naveo da je DF bio uslovljen da donese odluku
8818 pregleda 18 komentar(a)
Marko Carević, Foto: Opština Budva
Marko Carević, Foto: Opština Budva

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević kazao je da podržava ugostitelje, vlasnike otvorenih šankova na glavnom gradskom šetalištu u borbi da im se ove godine dozvoli rad, ali i naglasio da Opština nema ingerencije da odlučuje o tome koji će privremeni objekti biti na tom potezu, već Javno preduzeće "Morsko dobro" (MD).

Vlasnici šest popularnih diskoteka, kojima je Planom privremenih objekata MD izbrisalo lokacije, a to aminovalo Ministarstvo održivog razvoja, najavili su protest 19. marta.

Pravni zastupnik budvanskih ugostitelja, advokat Zoran Piperović, kazao je da razgovori sa predstavnicima MD i odgovornima u Ministarstvu traju već mjesec, indirektno spočitavajući da lopticu prebacuju u dvorište predsjednika Opštine.

"Rečeno mi je da treba kao uslov da bi se zaključili ugovori i za ovu godinu da se dostave akt Morskog dobra, tri potvrde hotelijera u neposrednoj blizini objekata i saglasnost gradonačelnika Budve”.

Piperović je kazao da su hotelijeri dali potvrde da im ti objekti ne smetaju.

"Država kaže da su za, ako je za i gradonačelnik Budve. Dobro poznajem teoriju prava i države i moram da priznam da još nisam naišao na ovakav slučaj koji se ogleda u faktu da država kaže - mi smo za to da riješimo afirmativno, ali nam ne da Bato Carević”, kazao je Piperović.

Komentarišući ovakav razvoj situacije, Carević je kazao da neko želi njega da uvuče u cijeli problem.

"Opština nema nadležnost i nema potrebe da daje bilo kakvo mišljenje za nešto za šta nije nadležna, već je u pitanju MD“, kazao je Carević.

On je naglasio da su protesti legitimni i da podržava napore ugostitelja.

"Svako ima pravo da se bori za svoja prava. Biznis je nešto što je neumoljivo, i na put biznisu ne može stati niko, ma koliko se trudio. Njega treba samo pakovati i prigalođavati svim standardima, ali zaustaviti ga ne može. Budva je grad provoda, i Budva sa tim lokalima i bez njih nije ista. Koliko će to na posjetu uticati vidjećemo“, kazao je Carević.

Carević nije izostavio da iskaže svoje neslaganje sa odlukom prethodnog opštinskog rukovodstva, da se sa strane šetališta kojom gazduje Opština izbriše 250 privremenih objekata, navodeći da to nije bio stav DF-a.

"Ranije je trebalo poslušati šta sam govorio i ne bi se desilo ovo što se sada dešava. Onaj ko je ovako dogovorio, moraće i da rješava. Uvijek sam govorio, jer imam ne malo iskustvo, da treba i šire posmatrati, ne kroz prizmu političku i nekih obećanja. DF i ja smo kada se donosila opštinska odluka molili za oprez, jer nije jednostavno nekoga spriječiti da ne radi“, kazao je Carević, indirektno prozivajući svoje koalicione partnere iz redova Demokrata.

Prema njegovim riječima bilo je pametno, jer postoje još dvije sezone, koliko ima do kraja mandata aktulenoj vladajućoj koaliciji, da se vodi računa o ekonomskom aspektu, jer će više od hiljadu ljudi ostati bez posla.

"Govorio sam da se trebalo drugačije raditi i da se sve završi na zadovoljstvo svih. To nije moglo biti, jer smo bili uslovljeni po principu „ili”- ili“ i mi smo iz DF-a teška srca prihvatili to. Donijeta je skupštinska odluka i ona se sprovodi na terenu i o tome više nema razgovora. Mogli smo sve drugačije uraditi bez tenzija koje sada imamo. Ali, odluka je donijeta i mi ćemo je sprovoditi“, kazao je Carević.

Carević je kazao da je jedino uslov da se uvede red na šetalištu i da se napravi plan uređenja promenade.

"Razgovarao sam sa predstavnicima MD. Kada imate plan, nemate problema, ovdje se sve radi naopako. Sa MD ćemo užurbano raditi na izradi projekta, jer izgradnjom savremenog šetališta, eliminisaćemo sve mogućnosti postavljanja privremenih lokacija", naglasio je Carević.

Bonus video: