Ministarstvo zdravlja: Najviše prigovora na kvalitet zdravstvenih usluga i dužine čekanja

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da su od 1. januara do 20. decembra prošle godine tom resoru stigla 182 prigovora, a zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama 2.460
1207 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Ministarstvu zdravlja i zdravstvenim ustanovama prošle godine stiglo je više od 2,6 hiljada prigovora pacijenata, koji su se najviše žalili na kvalitet i dužinu čekanja na zdravstvene usluge, postupke zdravstvenih radnika i na organizaciju rada službi.

Iz Ministarstva zdravlja su agenciji MINA kazali da su od 1. januara do 20. decembra prošle godine tom resoru stigla 182 prigovora, a zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama 2.460.

“Zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama je podnešeno 2.460 prigovora koji su se najvećim dijelom odnosili na kvalitet zdravstvenih usluga, postupke zdravstvenih radnika ili saradnika, dužinu čekanja na zdravstvene usluge i organizaciju rada zdravstvenih službi”, naveli su iz Ministarstva.

Kako su kazali, najveći broj prigovora se odnosio na Klinički centar Crne Gore (1.257), Dom zdravlja (DZ) Podgorica (879) i na Opštu bolnicu Bar (65).

Iz Ministarstva su pojasnili da te ustanove pružaju i najveći broj usluga na godišnjem nivou, pa proporcionalno tome imaju i najveći broj prigovora.

U domovima zdravlja Mojkovac, Andrijevica i Cetinje u prošloj godini nije bilo prigovora, kao ni u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Brezovik i Zavodu za transfuziju krvi.

Od 182 prigovora koja su podnijeta Ministarstvu, 98 se odnosilo na kvalitet zdravstvene usluge, deset na postupak zdravstvenog radnika ili saradnika, tri na način naplaćivanja usluga, 13 na organizaciju zdravstvene službe, 24 na vrijeme čekanja na zdravstvenu uslugu, dvije na korupciju u zdravstvu i 32 na ostalo.

„Po zahtjevima i pritužbama pacijenata, a u svakodnevnoj komunikaciji sa institucijama, Ministarstvo zdravlja odmah reaguje“, kazali su iz tog resora.

Prema njihovim riječima, zdravstvene ustanove pisano, po zahtjevu Ministarstva ili pacijenta, nakon utvrđivanja svih okolnosti za pojedinačne slučajeve, informišu Ministarstvo o ishodu i preduzetim radnjama.

Nakon toga, kako su naveli, Minisatrstvo o tome obavještava pacijenta koji je podnio prigovor.

„Najveći broj pritužbi građani iznesu putem telefona, i najveći dio se na dnevnoj osnovi rješava. Samo u četiri slučaja Ministarstvo je, u ovih 12 mjeseci, uputilo urgenciju zdravstvenim ustanovama jer u roku nijesu odgovorile na traženi zahtjev pacijenta, odnosno Ministarstva“, kazali su iz tog resora.

Ministarstvo je u tri slučaja, na osnovu pritužbi građana, pokrenulo postupak vanredne eksterne kontrole kvaliteta stručnog rada, a jedna prijava sumnje na korupciju procesuirana je nadležnim organima.

„Važno je napomenuti da je značajan broj pritužbi pacijenata neosnovan, što se utvrdi nakon sprovedene procedure, o čemu se pacijent informiše“, naglasili su iz Ministarstva.

U tom resoru smatraju da podnošenje prigovora pokazuje da su pacijenti upoznati sa sopstvenim pravima kroz institut zaštitnika prava pacijenata, kao i da se povećava povjerenje u institucije sistema.

„Apelujemo na pacijente da iznose svoje stavove i eventualne probleme sa kojima se suočavaju u zdravstvenim ustanovama, kako bi smo manjkavosti u sistemu otklanjali, a sistem učinili bezbjednijim, efikasnijim i dostupnijim“, poručili su iz Ministarstva.

Direktori zdravstvenih ustanova Ministarstvu podnose redovne kvartalne i godišnje izvještaje o podnijetim prigovorima pacijenata.

Zakon o pravima pacijenata propisuje da pacijent, kome je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno nije zadovoljan pruženom zdravstvenom uslugom ili postupkom zdravstvenog ili drugog radnika, može podnijeti prigovor direktoru zdravstvene ustanove ili zaštitniku prava.

Po prigovoru pacijenta, direktor ili zaštitnik prava pacijenata odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana podnošenja prigovora, utvrđuje sve okolnosti i bitne činjenice u vezi sa navodima iznijetim u prigovoru i o tome obavještava podnosioca prigovora.

Pacijenti imaju mogućnost podnošenja prigovora i Ministarstvu zdravlja. Prigovori koje dobije Ministarstvo proslijeđuju se zdravstvenim ustanovama na koje se odnose, radi utvrđivanja činjeničnog stanja i preduzetih mjera, o čemu pacijent biva obaviješten.

Bonus video: