Više od 30 prijava stiglo za agente

Zatvoren javni poziv za izbor agenata za posao sa crnogorskim pasošima
1088 pregleda 0 komentar(a)
Pasoši, Foto: Arhiva Vijesti
Pasoši, Foto: Arhiva Vijesti

Na javni poziv za izbor agenata za posredovanje prilikom apliciranja za sticanje crnogorskog državljanstva kroz investicije i agenata za ocjenu međunarodne podobnosti kandidata stiglo je više od 30 prijava, rečeno je “Vijestima” u Sekretarijatu za razvojne projekte.

Iz Sekretarijata su za narednu sedmicu najavili otvaranje prijave koje su mogle da se dostavlaju od početka januara pa do 1. februara. “Javno otvaranje prijava sprovešće se 11. i 12. februara za ova dva javna poziva, nakon čega će se znati konačna lista podnosilaca prijava. Odluka o izboru agenata će se donijeti nakon detaljne analize svake prijave u predviđenom roku”, kazali su u Sekretarijatu. Prema planu, Sekretarijat odluku o izboru agenata treba da donese u roku od mjesec dana od dana javnog otvaranja prijava i ona će biće objavljena na internet stranici Sekretarijata. Po donošenju odluke, Vlada će sa izabranim agentima zaključiti ugovor, na osnovu čega će im Sekretarijat izdati licence i samo na osnovu izdatih licenci agenti mogu da obavljaju svoju aktivnost u sklopu navedenog programa. Ako se naknadno utvrdi da je osoba koje je stekla crnogorsko državljanstvo prijemom u skladu sa odlukom dala lažne podatke ili namjerno prikrivala činjenice i okolnosti, kao i u slučaju da je agent za ocjenu međunarodne podobnosti za tu osobu u svom izvještaju dao netačne podatke, donijeće se rješenje o gubitku državljanstva. Vladina Odluka o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore primjenjuje se od 1. januara 2019. godine. Na osnovu ove odluke u naredne tri godine moguće je najviše izdati 2.000 crnogorskih pasoša.

Model Vladinog programa za sticanje crngorskog pasoša je donacija i investicija. Donacija se odnosi na iznos namijenjen za razvoj manje razvijenih opština. Donacija iznosi 100.000 eura po jednom zahtjevu aplikanta, što je za 2.000 zahtjeva 200 miliona eura.

Investicija se odnosi na iznos namijenjen za ulaganje u jedan od razvojnih projekata sa Vladine liste razvojnih projekata. Aplikant treba da uplati najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorju ili najmanje 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu.

Bonus video: