Odbijen Stankovićev izvještaj o trošenju novca parlamenta

Prilikom glasanja uzdržani su ostali poslanici DPS -a, Pozitivne, BS, nezavisni poslanik Damir Šehović i Aleksandar Damjanović (SNP), dok je lider SNP-a Srđan Milić bio protiv
1 komentar(a)
Siniša Stanković, Foto: Zoran Đurić
Siniša Stanković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.05.2016. 14:44h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije danas usvojio izvještaj Generalnog sekretara Siniše Stankovića o trošenju novca parlamenta za prethodnu godinu tako da će se o njemu po prvi put izjasniti plenum.

Prilikom glasanja uzdržani su ostali poslanici DPS -a, Pozitivne, BS, nezavisni poslanik Damir Šehović i Aleksandar Damjanović (SNP), dok je lider SNP-a Srđan Milić bio protiv.

Poslanici su usvojili pet zaključaka DPS -a u vezi izvještaja, od kojih je najvažniji da je Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) preporučeno da obavi reviziju trošenja novca parlamenta za 2015. godinu.

Za zaključke su glasali poslanici DPS -a, Pozitivne, BS i Šehović, dok su u SNP -u bili uzdržani.

Važan zaključak je i da Stanković do 31. jula implementira procedure koje će na jedinstven način omogućiti efikasno i racionalono trošenje novca, shodno zakonu o sistemu unutrašnjih kontrola u javnom sektoru. Odbor zahtijeva i da se po novoj metodologiji rade naredni izvještaji sa detaljnom analitičkom strukturom trošenja novca.

Stanković je ranije izjavio da će predložiti novi model izvještavanja o trošenju novca Skupštine i da odbor da saglasnost na taj model.

Poslanici su se upoznali sa zaključcima Vlade povodom razmatranja informacije o problemima u sprovođenju zakona o izmirenju obaveza prema penzionisanim radnicima KAP-a koji imaju pravo na otpremninu.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić ponovio je stav Vlade da se zakon ne može primijeniti, te da ga je potrebno izmijeniti kako bi se isplatile otpremnine radnicima KAP -a, ali I Kovačnice, Prerade, Fep-a, Boksita i Metalca.

“Vlada neće predlagati izmjene zakona, zato što nije ni prethodni predložila. To treba da uradi parlament. Odlučili smo se da se to proširi i na ostale radnike iz onih preduzeća gdje je uveden stečaj i koja su obuhvaćena socijalnim programom” kazao je Kavarić.

Poslanici su saglasni da se treba naći model kako da se zakon primijeni, te da treba uradi procjenu koliko je novca za tu namjenu potrebno i da li je nužan rebalans budžeta. Predlagač tog zakona je bio poslanik DF -a Janko Vučinić.

Odbor se upoznao sa izvještajem o poslovanju Investiciono- razvojnog fonda (IRF) za prošlu godinu. Predsjendik Odbora direktora IRF -a Zoran Vukčević kazao je da su prošle godine plasirali 117, 7 miliona eura što je mnogo više novca u odnosu na prethodne godine, po kamati od 3,35 odsto.

Damjanović je ocijenio da je IRF imao lošije pokazatelje poslovonje nego godinu ranije, da je dobit bila 810 hiljada, 2014. godine, a prošle 1,17 miliona.On je ukazao je da je iznos gotovine za godinu pao sa 11,8 na 5,4 miliona.

Vukčević je objasnio da je dobitmanja zbog nižih kamata, te da su vodili računa da pomognu privredu.

“Da smo poslovali po uslovima iz 2014. godine imali bi dobit blizu tri miliona” kazao je Vukčević.

Šehović je kazao da IRF rešava probleme koje banke prave konzervativnom i neodgovornom politikom kreditiranja.

Na konstataciju nezavisnog poslanika Miloša Konatara da se daje novac firmama koje mogu uzeti kredite kod banaka, Vukčević je odgovorio da daju novac svima koji ispunjavaju uslove.

Odbor je usvojio prošlogodišnje izvještaje radu sa finasijskim izvještajima Regulatorne agencije za energetiku i Agencije za nadzor tržišta osiguranja.

Odbor će saslušati Konjevića i Mugošu

Odbor je prihvatio inicijativu Damjanovića za kontrolno saslušanje ministra finansija Raška Konjevića i direktora Poreske uprave (PU) Miomira M. Mugoše povodom negativnog mišljenja Državne revizorske institucije (DRI) o efikasnosti PU u sprovođenju naplate poreskog duga.

Na sjednici su razmatrana dva datuma za salušanje 13-ti ili 20-ti jun. Damjanović je kazao da je traženo od DRI da se dostave informacije o realizaciji preporuka koje su date u izvještaju, pa kada se dobije sav materijaj potrena za saslušanje zakazaće sjednicu.

Bonus video: