Vučinić: Koliko je srozan radnik u Crnoj Gori najbolje govori sama ta riječ

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić je pozvao sve građane koji, kako je kazao, dijele njihove ideje slobode, pravde, solidarnosti, jednakosti i jedinstva da zajedno protestuju zbog izuzetno teškog položaja radnika u Crnoj Gori i sveukupne složene i ponižavajuće socio-ekonomske situacije i siromaštva ogromne većine građana
9 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Svetlana Mandić
Janko Vučinić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.04.2016. 12:00h

Radnička partija Crne Gore organizovaće 1. maja protestnu šetnju uklicama Nikšića, nakon čega će protestni skup održati na centralnom gradskom Trgu Slobode.

Predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić, rekao je da na taj način žele da obilježe Praznik rada, koji je ujedno i dan te partije, osnovane prije godinu.

Vučinić je pozvao sve građane koji, kako je kazao, dijele njihove ideje slobode, pravde, solidarnosti, jednakosti i jedinstva da zajedno protestuju zbog izuzetno teškog položaja radnika u Crnoj Gori i sveukupne složene i ponižavajuće socio-ekonomske situacije i siromaštva ogromne većine građana.

„Koliko je srozan radnik u Crnoj Gori najbolje govori sama ta riječ, koja je postala sinonim za gubitnika i žrtvu takozvanih tranzicionih procesa. Tu riječ vlastodršci u Crnoj Gori više i neupotrebljavaju, već su je zamijenili sa zaposleni, što je samo malo finiji naziv za najamnika i nadničara, u šta je pretvorena većina koja zarađuje 'koru hljeba' kod novopečenih kapitalista koji su, u većini slučajeva, došli do bogatstva na nezakonit ili kriminalan način“, saopštio je Vučinić na konferenciji za novinare u Nikšiću.

On je govoreći o podjelama u Crnoj Gori, koje je izazvao režim, naveo da je najizraženija ona na veliki broj siromašnih i mali broj onih koji su ogromno bogatstvo oplkačkali od države i naroda.

„Na našu žalost, oni danas drže vlast u Crnoj Gori i zbog toga je krajnje vrijeme da mi, koji smo primorani na golo preživljavanje, mijenjamo nešto. Preduslov svih promjena je rušenje režima, odnarođene i koruptivne vlasti, koja je od Crne Gore napravila privatni posjed“, poručio je Vučinić.

On je dodao da se ne može pomiriti sa činjenicom da su, nekada ponosni i uzorni radnici, dovedeni do toga da se moraju boriti za goli životni opstanak, bez ikakve socijalne sigurnosti.

„Primorani smo na otpor, na koji vas poziva Radnička partija, svim sredstvima demokratske i političke borbe, kako u institucijama, tako i van njih. Treba da mijenjamo Crnu Goru na bolje, da od privatne države stvorimo slobodnu i demokratsku zemlju sa jakim institucijama i vladavinom prava“, naveo je Vučinić.

Potpredsjednica Radničke partije, Željka Savković, pozvala je sve kolege zdravstvene radnike u Crnoj Gori da 1. maja dođu na protest u Nikšić da „odbrane svoju profesiju i čast“.

Ona je ocijenila da su zdravstveni radnici omalovažavani u Crnoj Gori i dodala da ministri zdravlja nikada nijesu stali u njihovu zaštitu.

„Ne kažem da nema primjedbi na rad nekih zdravstvenih radnika, jer nijesu svi isti. Zato građani treba da saopšte imena onih koji su korumpriani i tako skinu ljagu sa ostalih zdravstvenih radnika“, kazala je Savković.

Ona je dodala da zaposleni u zdravstvu rade bez procjene radnog mjesta, što je nedopustivo.

Bonus video: