Akcionari Atlasa traže: Kneževiću uzeti dozvolu

Jedan od akcionara ZIF Atlas Mont u čiji zahtjev su “Vijesti” juče imale uvid tražio je od KHOV da naloži razrješenja članova Nadzornog odbora i promjenu društva za upravljanje fondom, kao i da se oduzmu dozvole za rad investicionim menadžerima fonda, kao i dozvola za rad društvu za upravljanje
72 pregleda 7 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.12.2015. 07:14h

Mali akcionari Zatvorenog investicionog fonda Atlas Mont zatražili su od Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) da oduzme dozvole društvu za upravljanje (DZU) ZIF Atlas Mont, kao i odgovornim menadžerima tog fonda jer u zakonskom roku nisu isplatili akcionare koji su predali zahtjev za napuštanje fonda.

KHOV već dvije sedmice kontroliše fond, kojim gazduje grupacija biznismena Duška Kneževića, zbog toga što nisu isplatili 3,4 miliona eura nesaglasnim akcionarima. Komisija nije preduzela mjere protiv DZU koje upravlja tim fondom, niti odgovarala na upite akcionara. Većinski vlasnik DZU Atlas Mont je Kneževićeva privatna firma Atlas Fin, čiji je on većinski vlasnik.

Jedan od akcionara ZIF Atlas Mont u čiji zahtjev su “Vijesti” juče imale uvid tražio je od KHOV da naloži razrješenja članova Nadzornog odbora i promjenu društva za upravljanje fondom, kao i da se oduzmu dozvole za rad investicionim menadžerima fonda, kao i dozvola za rad društvu za upravljanje.

“Radi se o teškim prekršajima kojima se direktno čini šteta akcionarima. Riječ je o posebno teškom prekršaju, kada se ima u vidu da ne postoji dokaz da je imovina fonda na transparentan način i na vrijeme ponuđena na prodaju, kako bi se akcionari na vrijeme isplatili. Zahtijevam od KHOV-a da me u najkraćem mogućem roku obavijesti o preduzetim mjerama i radnjama po predmetnom zahtjevu”, ističe se u zahtjevu nezadovoljnog akcionara koji je u KHOV zaveden 14. decembra, ali on još nije dobio nikakvu povratnu informaciju.

U zahtjev za utvrđivanje nepravilnosti u poslovanju ZIF Atlas Mont i preduzimanju mjera za njegovo otklanjanje, isti akcionar napominje da su u poslovanju fonda “nastupile nezakonitosti i nepravilnosti kojima se čini direktna šteta manjinskim akcionarima koji su na skupštini akcionara 4. decembra 2014. glasali protiv programa razvoja tog fonda”.

“Šteta nastaje za sam fond i preostale akcionare kojima će tužbe i prinudne naplate potraživanja znatno smanjiti sredstva kojima fond upravlja”, navodi se u zahtjevu upućenom KHOV-u.

ZIF Atlas Mont kako su to “Vijesti” već objavile, nema novca ili ne želi da ispuni svoju zakonsku obavezu i isplati oko 3,4 miliona eura nezadovoljnim akcionarima (koji kontrolišu 19,7 odsto akcija), koji su to, u skladu sa Zakonom, zatražili na skupštini akcionara održanoj prije više od godinu.

Prije 20-ak dana član Nadzornog odbora ZIF-a Atlas Mont Aleksandar Jovović, podnio je ostavku jer nije želio da učestvuju u, kako je istakao, nepoštovanju Zakona jer bi time preuzeo na sebe odgovornost za eventualnu štetu po akcionare fonda.

Bonus video: