Dugove Brkovića bi da otkupe Arapi

Još nije postignuta saglasnost oko cijene, ali, nezvanično, OTP će potraživanja Arapima prodati uz značajan popust
110 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2015. 07:23h

Kompanija Siti mejl (City Mail) iz Dubaija zainteresovana je za otkup dugova više kompanije biznismena Dragana Brkovića od OTP banke, a koja prelaze 100 miliona eura, saznaju "Vijesti" nezvanično.

O otkupu potraživanja OTP-a do sada je pregovarano dva puta, ali još nije postignuta saglasnost oko cijene. Mađarska finansijska grupacija vjerovatno će prodati potraživanja Arapima uz značajan diskont.

Brković, koji se devedesetih godina prošlog vijeka obogatio zahvaljujući kumovskim vezama sa premijerom Milom Đukanovićem i privilegovanim poslovima, među kojima se posebno isticalo posredovanjem u prodaji aluminijuma iz KAP-a, krajem 2011. zapao je u velike finansijske probleme.

Tada su OTP Faktoring i Crnogorska komercijalna banka (u vlasništvu mađarskog OTP-a) podnijeli zahtjeve Privrednom sudu za pokretanje stečajnih postupaka u gotovo svim Brkovićevim firmama, koje su na kraju većinom i bankrotirale.

Najveći dužnik je njegova glavna firma Vektra Montenegro koja je po osnovu ugovora o reprogramu obaveza sa OTP-om garantovala za vraćanje kredita i ostalih kompanija iz grupacije kao što su Vektra Jakić, Vektra Investment, Vektra Voda, Vektra Aviation, Horizont Logistic itd.

Vlasnik Vektre nije dugovao kredite (sa sve većim dospjelim kamatama) samo OTP grupaciji, već je dužnik i NLB Intefinanz iz Ciriha i pojedinih domaćih banaka. U jednom trenutku povjeriocima je zbog nevraćenih kredita dugovao skoro 200 miliona eura.

Iako od investicija i izgradnje hotela u Herceg Novom nije bilo ništa, u Vektri velike nade polažu u rad moderne fabrike za preradu drveta koja je izgrađena u Pjevljima.

Brkovićeva Vektra Jakić treba da dobije kredit iz Abu Dabi razvojnog fonda. Ministarstvo poljoprivrede je sa tom i još tri firme u ponedjeljak potpisalo ugovore o kreditima iz Abu Dabi fonda, od po tri miliona eura.

Kako su “Vijestima” nedavno kazali iz Ministarstva, svi korisnici moraće državi prije preuzimanja novca da prepišu kolateral koji je vredniji od uzetog kredita. Vlada je u januaru izdala garancije za kredit iz Abu Dabi razvojnog fonda od ukupno 50 miliona dolara.

Vektra Jakić prema podacima Poreske uprave sa kraja oktobra državi za koncesije, poreze i doprinose duguje 2,4 miliona eura. Na spiskovima velikih poreskih dužnika nalazi se još nekoliko Brkovićevih firmi koje duguju državi još oko 7,5 miliona.

Siti mejl je osnovan u Dubaiju i Srbiji

Prema podacima dostupnim na internetu, Siti mejl je kompanija koja pruža poštanske usluge.

"Mi smo alternativa nacionalnim poštanskim operaterima i kurirskim službama sa drugačijim pristupom potrebama naših klijenata. Ponosni smo što možemo reći da smo jedini globalni pružalac usluge mejl menadžmenta po mjeri korisnika", navodi se na sajtu kompanije.

Siti mejl je, kako se dodaje, osnovan 2008. godine u Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Srbiji.

Bonus video: