Velibor Milošević dostavio Skupštini zahtjev za razrješenje

Prema Zakonu o CBCG, član Savjeta te institucije, koji traži da bude razrješen, mora o tome da u pisanoj formi obavijesti Savjet najmanje 60 dana prije podnošenja ostavke Skupštini
134 pregleda 5 komentar(a)
Velibor Milošević, Foto: Savo Prelević
Velibor Milošević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.12.2015. 15:31h

Viceguverner Centralne banke (CBCG) za kontrolu bankrarskog sistema, Velibor Milošević, dostavio je danas Skupštini zahtjev za razrješenje sa te funkcije.

On je kazao da je o namjeri podnošenja zahtjeva za razrješenje blagovremeno u pismenoj formi obavijestio Savjet CBCG.

Milošević, prema pisanjima medija, odlazi iz CBCG, jer je dobio ponudu u privatnom sektoru.

Prema Zakonu o CBCG, član Savjeta te institucije, koji traži da bude razrješen, mora o tome da u pisanoj formi obavijesti Savjet najmanje 60 dana prije podnošenja ostavke Skupštini.

Zakonom je definisano i da član Savjeta ne može biti član organa ili se zaposliti u banci, finansijskoj instituciji i drugom preduzeću čije poslovanje kontroliše CBCG godinu po prestanku funkcije.

Milošević je u CBCG došao u aprilu 2008. godine na predlog manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije (SDP), jer joj je u podjeli vlasti pripala pozicija zamjenika generalnog direktora vrhovne monetarne institucije.

Usvajanjem novog Zakona o CBCG u julu 2008. godine uvedene su funkcije guvernera i dva viceguvernera. Milošević je u oktobru 2008. godine izabran za viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema.

On je u periodu od 2001. do 2008. godine radio za Evropsku komisiju, Evropsku agenciju za rekonstrukciju, njemačku Bagr grupu i Kancelariju Programa UN za razvoj (UNDP).

Bonus video: