Kampanja u cilju eliminisanja biznis barijera

„Prilikom sprovođenja reformi na državnom nivou, privatni sektor nas je u više navrata informisao da za njih najveće barijere proističu od procedura koje su definisale lokalne samouprave“, navela je Bošković
415 pregleda 0 komentar(a)
Bojana Bošković, Foto: Savo Prelević
Bojana Bošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.11.2015. 13:18h

Kampanja pod nazivom „Bez barijera. Da posao ne stoji“, koja je danas predstavljena u Podgorici, omogućiće veće uključivanje građana u identifikovanju i eliminisanju biznis barijera u cilju unaprijeđenja poslovnog ambijenta.

Generalni direktor Direktorata za finansijski sistem i unaprijeđenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, kazala je da je osnovni cilj projekta pokretanje širokog javnog dijaloga u cilju identifikovanja i eliminisanja komplikovanih i dugotrajnih procedura, odnosno biznis barijera u javnoj upravi sa fokusom na lokalni nivo.

„Ideja je pokrenuta sredinom oktobra prošle godine, a osmišljena u saradnji sa Udruženjem komunikatora javnog sektora zemalja jugoistočne Evrope (SEECOM), po ugledu na projekat britanske Vlade, Red tape challenge“, rekla je Bošković na konferenciji za novinare.

Kampanja pod nazivom „Bez barijera. Da posao ne stoji“ je dio projekta Uprava po mjeri građana i biznisa, koji sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom finansija, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.

Bošković je objasnila da su u prvoj fazi projekta njihove aktivnosti bile usmjerene na opštine koje su pokazale odlučnost da unaprijede svoje poslovne ambijente.

„Prilikom sprovođenja reformi na državnom nivou, privatni sektor nas je u više navrata informisao da za njih najveće barijere proističu od procedura koje su definisale lokalne samouprave“, navela je Bošković.

Prema njenim riječima, sada žele da zajednički identifikuju probleme i nalaze najbolja rješenja.

„Glavno sredstvo za vođenje tog javnog dijaloga je online platforma www.bezbarijera.me gdje će građani, poslovna i akademska zajednica, nevladine organizacije i ukupna zainteresovana javnost ukazati na probleme sa kojima se susrijeću u ostvarivanju svojh prava u poslovanju“, poručila je Bošković.

Predstavnik UNDP i koordinator Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, smatra da će kampanjom „Bez barijera. Da posao ne stoji“ Crna Gora dobiti još jedan mehanizam za značajno uključivanje svih partnera i građana kao najboljih saveznika - ovog puta u okviru unaprijeđenja poslovnog okruženja.

„Kroz ovu kampanju pružamo mogućnost poslovnim ljudima sa iskustvom iz prve ruke da prepoznaju i prijave prepreke na koje nailaze prilikom pokretanja biznisa ili poslovanja. Interesuje nas da shvatimo razlike između prepreka sa kojima se susrijeću žene i muškarci u biznisu“, precizirala je Mekluni.

Prema njenim riječima, cilj je ohrabriti građane da predlažu rješenja i ideje za prevazilaženje tih izazova.

„Ovakav pristup će nas dovesti do uspješnih, dobro informisanih i pravilno usmjerenih reformi. To se dobro nadovezuje na naše redovne aktivnosti u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja“, navela je Mekluni.

U saradnji sa Ministarstvom finansija, kako je dodala, istražuju veze između sive ekonomije i nepovoljnog poslovnog ambijenta.

„Ovim projektom želimo da otkrijemo perspektivu privatnog sektora. Samo predstavnici biznisa mogu ukazati na biznis barijere sa kojima se susrijeću, jer imaju iskustvo iz prve ruke“, smatra Mekluni.

Britanski ambasador u Crnoj Gori, Ijan Viting, rekao je da taj projekat dijeli mnogo zajedničkih crta sa britanskim Red tape challenge, čiji je jedna od temeljnih aspekata eliminacija suvišnih pravila i procedura.

“U atmosferi komplikovane administracije mnogi preduzetnici se teško odlučuju na proširivanje postojećih ili stvaranje novih preduzeća, jer je količina birokratije kroz koju moraju proći zastrašujuća. To nije nimalo lak posao, a posebno je težak za državnu administraciju, koja, kao i svaka administracija, lako i prirodno usvaja nove propise, ali se vrlo teško odriče postojećih”, objasnio je Viting.

U Britaniji je, kako je precizirao, ušteda iznosila deset milijardi funti (GBP), a predstoji novi ciklus Cutting red tapea. Očekuje se da bi ukupna ušteda do 2020. godine mogla da iznosi oko 20 milijardi GBP.

“Siguran sam da Crna Gora, proporcionalno veličini svoje ekonomije, može postići podjednako impresivne rezultate”, poručio je Viting.

Bonus video: