Damjanović: Građani ne treba da plaćaju podsticaje za gradnju MHE

Bulajiću je problematično što se infrastruktura MHE ispod jednog megavat snage otkupljuje bez tendera, dok se za ostale raspisuje tender
4 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Luka Zeković
Odbor za ekonomiju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.09.2015. 15:35h

Poslanici opozicije nijesu saglasni da u novom Predlogu zakona o energetici nema rješenja da se odbor direktora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) ne može smijenti ako im parlament ne usvoji godišnji izvještaj o radu, kao i da građani plaćaju podsticaje za izgradnju malih hidroelektrana (MHE).

To su saopštili danas na skupštinskom odboru za ekonomiju, finasije i budžet koji će se naknadno izjasniti o predlogu zakona.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da se novim rešenjima nudi viši stepen zaštite krajnjih kupaca električne energije, bolja informisanost o njihovim pravima i mogućnost da domaće tržište snabdijevaju strujom ili gasom snabdjevači iz članica EU. Smatra dobrim rješenjem ograničenja za povećavanje cijena struje za domaćinstva i male kupce do kraja 2019. godine.

Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da u predlog treba da bude postojeće rešenje da se odbor RAE može smijeniti ako im Skupština ne usvoji izvještaj u čemu ga je podržao nezavisni poslanik Damir Šehović, dok je Strahinja Bulajić (DF) istakao da se RAE time oslobađa odgovornosti za stanje u sektoru koji reguliše.

Damjanović je istakao da građani ne treba da plaćaju domaćim biznismenima podsticaje za gradnju MHE, već ako se to mora da se onda izdvaja novac za državne projekte poput drugog bloka pljevaljske Termoelektrane. Misli da neke NVO podržavaju domaće biznismene u tom poslu , dok su ranije bile vrlo glasne za stopiranje nekih energetskih projekata.

Bulajiću je problematično što se infrastruktura MHE ispod jednog megavat snage otkupljuje bez tendera, dok se za ostale raspisuje tender.

“Što se ove izdvajaju bez tendera i da li tu postoje neke privilegije”, pitao je Bujalić.

Šehović je naglasio da ministarstvo ekonomije mora konsultovati Ministarstvo finansija zbog rešenja u predlogu zakona da RAE višak prihoda nad rashodima od 2016. godine ne uplaćuje u državni budžet.

Na pitanje Goran Tuponje (Pozitivna) koliko će se iz budžeta izdvajati subvencija za ranjive kategorije kupaca Kavarić je odgovorio da je okvirna cifra oko dva miliona eura kao što je to bilo do sada.

Ministar je kazao da novih snabdjevača nema zbog cijena struje, te ako bi dozvolili da one rastu došli bi novi snabdjevači. Srđan Milić (SNP) ga je pitao kad će se pojaviti novi snabdjevači

“U tom dijelu moramo biti oprezniji. Ograničenje rasta cijena je u cilju zaštite potrošača. I posle roka od kraja 2019. godine ostavljena je mogućnost da se ograniče za još tri godine”, kazao je Kavarić.

Filip Vuković (DPS) ocijenio je da je predlog korektno napisan, a da primjedbe opozicije za odgovornost članova RAE imaju “više političku nego suštinsku konotaciju “.

Bonus video: