Vukčević: Izvršenje pravosnažne presude u korist "Dakićevaca" piše se krvlju

On je kazao da se bivši radnici nalaze u situaciji koja odnosi ljudske živote i materijalna dobra
82 pregleda 1 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.07.2015. 13:48h

Bivši radnici i povjerioci "Radoja Dakića", protestovaće naredne srijede ispred zgrade Vlade i Osnovnog suda, gdje će zahtijevati izvršenje presude i namirenje shodno zaključcima prodaje imovine.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca, Milan Vukčević, kazao je da su bivši radnici danas na mirnom protestu odali počasne minute ćutanja trojici preminulih kolega, od kojih je jedan izvršio samoubistvo, sedmo, od kada su počeli sa protestima ispred zgrade Vlade, 19. januara 2009. godine.

“To je potvrda da ljudski život nema cijenu, kako reče jedan zvaničnik. Izvršenje pravosnažne izvršne presude, u korist radnika 'Radoje Dakića', na žalost se i dalje piše krvlju”, rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

On je pozvao sve povjerioce i bivše radnike “Radoje Dakića” da u srijedu u devet sati dođu ispred zgrade Vlade, a pola sata kasnije ispred Osnovnog suda, s obzirom na to da se, kako je rekao, radničkih 2,7 miliona eura nalazi na računu tog suda već duže vrijeme.

On je kazao da se bivši radnici nalaze u situaciji koja odnosi ljudske živote i materijalna dobra.

“Radnici 'Radoje Dakića' su ljudi koji su imali nesreću da se rode u Crnoj Gori, u kojoj se deset godina ne izvršava sudska odluka i da rade u fabrici gdje dobijaju penzije, u prosjeku za 40 godina staža, oko 150 eura, za razliku od radnika Kombinata aluminijuma (KAP)”, zaključio je Vukčević.

Radnici čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona.

U Osnovnom sudu je krajem marta prodato šest djelova imovine bivše fabrike za 2,2 miliona eura, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona eura.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i Čelebić. Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura.

Bonus video: