Darmanović: Prekoračenja potrošnje ne ugrožavaju finansijsku stabilnost države

Zakonodavni odbor se izjasnio da je predlog Zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2017.godinu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom
181 pregleda 0 komentar(a)
Zakonodavni odbor, Dragan Darmanović, Foto: Skupština Crne Gore
Zakonodavni odbor, Dragan Darmanović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 17.10.2018. 12:06h

Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija, Dragan Darmanović, kazao je da prekoračenja budžetske potrošnje u 2017. godini, od 237,75 miliona eura, ne ugrožavaju finansijsku stabilnost države, niti bi dovela do problema u vođenju javnih finansija.

“Da su ta prekoračenja bila mimo zakona i nedozvoljena, na to bi Državna revizorska institucija (DRI) skrenula posebnu pažnju...”, kazao je Darmanović na sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore.

U izvještaju o reviziji završnog računa budžeta koji je objavila Državna revizorska institucija (DRI), navodi se da je budžetska potrošnja u 2017. godini prekoračena u iznosu od 237,75 miliona eura. Od toga 218,35 miliona eura predstavlja dozvoljena prekoračenja, dok nedozvoljena prekoračenja, koja se odnose na ostvarene izdatke koji nisu planirani Zakonom o budžetu, iznose 19,4 miliona eura.

“Sporni su naročito ovih 19, 4 miliona eura, iako se tu radi o sudskim potraživanjima građana. Začuđuje da to nije planirano budžetom za 2017.godinu, iako je teško znati koji će to biti iznos”, kazao je Andrija Popović (LP).

Darmanović je odgovorio da je teško utvrditi iznose za sudske presude i kad će one doći na naplatu, zbog trajanja postupaka i drugih razloga.

Odbor se izjasnio da je predlog Zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2017.godinu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Tokom rasprave o predlogu Zakona o akademskom integritetu, generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Mubera Kurpejović, je kazala da će prilikom utvrđivanja plagijata biti ključna uloga resorne Komisije, koja će kao pomoćno sredstvo koristiti softver.

Kada je riječ o već pokrenutim slučajevima za plagiranje radova, Kurpejović je kazala da ovaj Zakon ne ostavlja mogućnost da bilo koje djelo ostane nekažnjeno ili neprocesuirano ili da započeti postupak ostane nezavršen.

Bonus video: