Opozicija i radnici složni: Vlada kriva za neuspješnu privatizaciju HTP Boka

Odbornici su jednoglasno uputili poziv svim sindikalnim organizacijama u opštini na punu solidarnost sa radnicima Boke, a opština će, ukoliko bude zastupljena u stečajnom vijeću insistirati da se zadrži radni angažman svih zaposlenih i da im se omogući pravo na penziju
82 pregleda 1 komentar(a)
SO Herceg Novi, sjednica, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, sjednica, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.06.2015. 14:20h

Hercegnovska opština će 270.000 eura kamate, koju ima na oko dva i po miliona eura potraživanja od "Vektra Boke", opredijeliti za povezivanje staža zaposlenih u toj kompaniji , kako bi im makar malo olakšala položaj nakon uvođenja stečaja, jedan je od zaključaka današnje vanredne sjednice SO Herceg Novi, na kojoj je razmatrana novonastala situacija u AD "Vektra Boka".

Riječ je o potraživanjima javnih preduzeća od "Vektra Boke" koja je u stečaju.

Odbornici opozicije su insistirali da u zaključak uđe i zahtjev da se ta sredstva kasnije naplate od Vlade Crne Gore , koji su je označili kao najvećeg krivca za neuspješnu privatizaciju HTP "Boka", ali su odbornici koalicija na vlasti po tom pitanju bili uzdržani.

Usvojen je i predlog da Skupština opštine donese konačnu odluku o načinu naplate potraživanja, jer postoji mogućnost da se gradu za dug ustupi neka od nekretnina "Vektra Boke".

Odbornici su jednoglasno uputili poziv svim sindikalnim organizacijama u opštini na punu solidarnost sa radnicima Boke, a opština će, ukoliko bude zastupljena u stečajnom vijeću insistirati da se zadrži radni angažman svih zaposlenih i da im se omogući pravo na penziju.

Prihvaćen je još jedan zaključak iz redova opozicije, odnosno Kluba SNP-a, kojim Skupština opštine zadužuje izvršnu vlast Opštine da angažuje stručno lice koje će izvršiti obračun i utvrditi izgubljenu dobit za nedovoljnu turističku ponudu i propuštene prilike razvoja grada od potpisivanja privatizacionog ugovora sa "Vektra Bokom" 2007. godine.

Sa obrazloženjem, da to nije nadležnost Opštine, vladajuća koalicija (DPS-Izbor) nije podržala zahtjev opozicije da se pod hitnno raskine ugovor sa kompanijom "Vektra Montenegro", koja bi ,u tom slucaju prema ugovoru imala pravo da naplati 15 i po miliona eura odštete.

Predsjednik sindikata "Vektra Boke" Vojo Miljanić kazao je da su radnici pokazali lojlnost kada su ostali da odrade sezonu iako je uveden stečaj, ali je njih petnaestak već dobilo otkaze.

On je istakao da je vlada kao potpisnik privatizacionog ugovora najveći krivac za sadašnje stanje i zatražio da im, kao i radnicima Boksita poveže radni staž.

Radnicima "Vektra Boka" duguje oko 600.000 eura.

Novska lista: Lokalni DPS je samo grupica koja klima glavom, Izbor osjeća ljubav i odanost prema DPS

Novska lista koja je sa dva odbornika zastupljena u hercegnovskom lokalnom parlamentu u današnjem saopštenju kritikovala je koaliciju na vlasti (DPS –Izbor) zbog "neizglasavanjea zaključaka koji bi omogućili jaku kontrolnu ulogu Opštine Herceg Novi u stečajnom postupku u "Vektra Boki", a radnicima omogućili zakonom zagarantovano pravo na povezan staž, penziono i zdravstveno osiguranje”.

"Jedan od dva šamara bio je očekivan i došao je kao mnogo puta do sada od lokalnog DPS-a koji je po ko zna koji put pokazao da uopšte nije lokalni već samo grupica ljudi koji iz udobnih fotelja klimaju glavom na naređenja koja stižu iz Podgorice, i za svoje poglavare odrađuju prljavi posao na terenu", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Kluba odbornika Miloš Konjević.

U saopštenju se konstatuje da je Izbor "ovim činom pogazio i one posljednje djelove svog programa koje do sada nisu imali priliku".

"Ako je podsjećanje ikome u Herceg Novom bilo potrebno, odbornici Izbora su još jednom pokazali da ma kolike su podjele i svađe među njima, ma koliko jedni druge provlačili kroz medije, njihov jedini zajednički imenitelj ostaje ljubav i potpuna odanost prema DPS-u i njegovim liderima!", zaključuje se u saopštenju Novske liste.

Bonus video: