Bivši radnici FEP-a imali sastanak u Ministarstvu ekonomije: Nadaju se da će problemi biti riješeni

“Detaljno je analizirana situacija u FEP-u i predočeno nam je da je neophodno organizovati i sastanak u Opštini Plužine kojem bi prusustvovao i sadašnji vlasnik firme Luka Mićković iz Nikšića”, kazao je Radović
176 pregleda 0 komentar(a)
FEP, Foto: Svetlana Mandić
FEP, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.09.2018. 12:18h

Bivši radnici plužinske Fabrike elektroda (FEP), koji su 27. avgusta blokirali kapiju firme tražeči isplatu potraživanja u iznosu od 1,17 miliona eura, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva ekonomije nadaju se da će njihov problem biti riješen. Kako je kazao predstavnik radnika, Veselin Radović, u petak su imali sastanak sa generalnim direktorom Direktorata za industriju i tranformaciju u Ministarstvu ekonomije, Goranom Nikolićem i tokom razgovora je “iskazana dobra volja da se riješi problem radnika”.

“Detaljno je analizirana situacija u FEP-u i predočeno nam je da je neophodno organizovati i sastanak u Opštini Plužine kojem bi prusustvovao i sadašnji vlasnik firme Luka Mićković iz Nikšića”, kazao je Radović.

On se nada da je razgovor u Ministarstvu ekonomije početak rješenja njihovih problema i da će se na sastanku koji bude organizovan u Opštini Plužine naći način kako da se bivšim radnicima isplate 33 plate koje im se duguju od uvođenja stečaja.

Proizvodnja u FEP-u, jedinoj fabrici takve vrste u regionu, obustavljena je 2014. kada je Elektroprivreda isključila struju zbog neplaćenih računa, da bi naredne godine Poreska uprava uvela stečaj zbog duga za poreze i doprinose od skoro milion eura. Tada su 104 radnika ostala bez posla, a njih 36 je uspjelo da se penzioniše. Država je krajem 2015. radnicima uplatila doprinose i povezala radni staž do uvođenja stečaja, koji im nije bio povezan od 2007. a onima koji su završili na Biro rada isplatila otpremnine u prosjeku oko 12 hiljada.

Mićković je na 17.oglasu kupio imovinu fabrike za 115 hiljada eura, pri čemu se odrekao potraživanja od bivših radnika po osnovu kreditnih zaduženja za stanove.

Bonus video: