Zbog dugova opština, iskoristiti pomoć eksperata Svjetske banke

“Ta uspješna realizacija bi sasvim sigurno mogla doprinijeti uspostavljanju stabilnosti finansija na nivou opština”, kazao je Žugić
58 pregleda 1 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Vlada CG
Radoje Žugić, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 27.03.2015. 12:27h

Crna Gora bi, kada je u pitanju problematika dugova opština, mogla iskoristiti ekspertsku pomoć stručnjaka Svjetske banke (SB) u procesu izrade analize finansijskog stanja i održivosti lokalnih samouprava, saopštio je ministar finansija, Radoje Žugić.

“Ta uspješna realizacija bi sasvim sigurno mogla doprinijeti uspostavljanju stabilnosti finansija na nivou opština”, kazao je Žugić.

Žugić se danas sastao sa delegacijom SB, koju je predvodila šef Kancelarije za Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Crnu Goru, Tatjana Proskurjakova.

“Sastanak je bio prilika da se još jednom definišu oblasti saradnje i da se konkretizuju polja jačanja iste, kao i odrede prioritetne aktivnosti za period koji slijedi”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Žugić je upoznao predstavnike SB sa dinamikom rada relevantnih crnogorskih institucija u pogledu započetih projekata koja se, u najvećoj mjeri, odnosi na poboljšanje kvaliteta rada poreske administracije, jačanje kadrovskih kapaciteta i unaprijeđenje informatičkih rješenja za više resora.

On je dao smjernice u pogledu oblasti u kojima Crna Gora ima potrebu za podršku SB.

“Odnoseći se na reformu poreske administracije, članovi delegacije konstatovali su da je došlo do vidljivih pomaka, odnosno da se kadrovski kapaciteti kontinuirano snaže, ali i da su potrebna dalja ulaganja u već postojeće resurse kroz edukaciju, prenos znanja i studijske posjete, što će upravo i biti fokus podrške SB u narednom periodu”, dodaje se u saopštenju.

Prepoznajući činjenicu da Crna Gora ima snažan razvojni potencijal, predstavnici delegacije SB pokazali su spremnost da kroz jasno koncipiran plan razvojnih komponenti, pruže podršku crnogorskoj Vladi u onim ekonomskim segmentima koji budu prepoznati kao prioritetni.

Bonus video: