Kavarić: Crna Gora podržava regionalnu saradnju

Na sastanku je bilo riječi o projektima od regionalnog značaja i dogovorena izrada zajedničkog dokumenta koji će biti predstavljen EU na konferenciji u Beču, krajem avgusta
57 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Arben Ahmetaj, Foto: Vlada Crne Gore
Vladimir Kavarić, Arben Ahmetaj, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 23.02.2015. 15:36h

Crna Gora u potpunosti podržava ideju regionalne saradnje u realizaciji infrastrukturnih projekata, koji su ne samo od nacionalnog i regionalnog, već i evropskog značaja, saopštio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

On se danas sastao sa ministrom ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Albanije, Arbenom Ahmetajom u Tirani.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je posjeta Kavarića Albaniji organizovana u okviru procesa započetog na konferenciji o zapadnom Balkanu, održanoj krajem avgusta prošle godine u Berlinu, a nastavljenog regionalnim konferencijama u Budvi i Beogradu, s ciljem jačanja infrastrukturne povezanosti zemalja regiona.

Na sastanku je bilo riječi o projektima od regionalnog značaja i dogovorena izrada zajedničkog dokumenta koji će biti predstavljen EU na konferenciji u Beču, krajem avgusta.

Kavarić i Ahmetaj su poručili da Crna Gora i Albanija imaju tradicionalno dobre odnose, ali da prostor za njihovo unaprijeđenje postoji.

„Jedan od načina je identifikovanje projekata koji značajem prevazilaze granice svake zemlje pojedinačno, ali i finansijske mogućnosti za njihovu realizaciju, zbog čega će biti zatražena pomoć EU“, kazao je Kavarić.

On je podsjetio da je crnogorska Vlada kao projekte od regionalnog značaja ocijenila Jadransko-jonski gasovod, Jadransko-jonski autoput i prugu Beograd-Bar.

Na sastanku je ocijenjeno da su zemlje regiona sličnih ekonomija i da kao takve ne treba da konkurišu jedna drugoj, već da zajedno budu konkurentne na evropskom, pa i svjetskom tržištu. Jedan od važnih koraka ka ostvarenju tog cilja je saglasnost po pitanju infrastrukturnih projekata koje treba zajednički realizovati.

Ahmetaj je informisao Kavarića da su Albanija i Srbija osnovale radne timove za putnu i željezničku infrastrukturu, kao i da su imenovale nacionalne koordinatore koji će, zajedno sa radnim timovima, identifikovati projekte od regionalnog značaja za koje će zatražiti pomoć od EU. U tom kontekstu, Ahmetaj je pozvao Crnu Goru, kao i Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, da što prije imenuju nacionalne koordinatore i oforme radne timove.

„Siguran sam da će kroz imenovanje nacionalnih koordinatora saradnja zemalja regiona krenuti pravim putem – ka uspješnom ostvarivanju regionalnih ciljeva definisanih u procesu započetom na berlinskoj i budvanskoj konferenciji, a u skladu sa zajedničkim političkim ciljevima“, kazao je Ahmetaj.

On je saopštio da će se Bečki ekonomski forum održati 27. maja u Tirani i da će to biti prilika da ministri regiona još jednom razgovaraju o načinima realizacije projekata koji prevazilaze nacionalni, ali i regionalni značaj.

Bonus video: