Pobjedine umjetničke slike sklonjene i zaključane na sigurnom mjestu

Uz umjetničke slike, kao dio imovine Pobjede koji još nije prodat, ostali su dio poslovnih prostora i vozila kompanije. Poslovna zgrada i zemljište u Podgorici u vlasništvu su Vlade
90 pregleda 1 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.12.2014. 18:45h

Umjetničke slike izdavačkog preduzeća Pobjeda sklonjene su i zaključane na sigurnom mjestu. Biće dostupne nakon što se izvrši njihova procjena, rekao je juče „Vijestima“ stečajni upravnik Mladen Marković. On nije htio da otkrije gdje su vrijedne slike u vlasništvu državne kompanije u stečaju, da li su zaključane u sefu neke poslovne banke ili u nekoj državnoj instituciji.

"Slike će biti predmet posebne prodaje. Ne znam kolika je njihova vrijednost. To tek treba da utvrdi stručno lice“, dodao je Marković, uz napomenu da nema govora o tome da je u međuvremenu otuđena neka od umjetničkih slika.

On je dodao da su uz umjetničke slike, kao dio imovine Pobjede koji još nije prodat, ostali dio poslovnih prostora i vozila kompanije. Poslovna zgrada i zemljište u Podgorici u vlasništvu su Vlade. U zbirci umjetničkih slika nalaze se vrijedna djela većinom crnogorskih i jugoslovenskih autora, do kojih je Pobjeda proteklih decenija došla poklanjanjem ili kupovinom.

Glavni dio imovine Pobjede, proizvodnja dnevnog lista sa štamparijom, iz stečajne mase prodat je sredinom novembra preduzeću Media Nea, neposrednom pogodbom i uz saglasnost bord povjerilaca, za oko 757 hiljada eura, koliko je i iznosila procijenjena vrijednost imovine.

Na pitanje "Vijesti" da li je rađena procjena brenda lista „Pobjede“, sa tradicijom dugom 70 godina, i da li je ta vrijednost ušla u procijenjeni iznos, Marković je odgovorio da je to sve utvrđeno u obavljenoj procjeni.

"Procijenjana vrijednost bila je oko 750 hiljada eura“, zaključio je Marković.

Novi izdavač "Pobjede" je Media Nea u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa. Ova firma je i izdavač “Dnevnih novina”.

Stečajni postupak u Pobjedi, pokrenut je u avgustu ove godine na zahtjev Poreske uprave kojoj nijesu plaćena potraživanja od oko 1.154.000 eura. Prema državnoj kompaniji prijavljena su potraživanja vrijedna ukupno 16,3 miliona eura, od čega je priznato 10,35 miliona eura potraživanja, a osporeno 5,95 milona. Najveći povjerilac preduzeća je Vlada odnosno država kojoj je ovo preduzeće ostalo dužno 7,6 miliona eura.

Marković dobio otkaz u Agenciji zbog neopravdanog odsustva

Direktor Agencije za telekomonukacije i poštansku djelatnost Zoran Sekulić dao je prije 15-ak dana otkaz Markoviću koji je radio u ovoj instituciji u jednoj od službi pri računovodstvu.

Do otkaza je, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, došlo zbog sumnje da je navodno pokušao da „manipuliše sa bolovanjem“.

Na pitanje "Vijesti", da li je to tačno da je u Agenciji dobio otkaz od direktora Sekulića zbog navodnih manipulacija s bolovanjem, Marković je odgovorio kratko: "Vidjećemo se na sudu, pa ćemo vidjeti ko je u pravu".

Direktor Agencije Zoran Sekulić saopštio je juče Vijestima da je razlog za davanje otkaza Markoviću „neopravdano odsustvo sa posla“. On je potvrdio „Vijestima“ da je ta institucija proteklih nekoliko godina izgubila nekoliko sudskih sporova sa otpuštenim bivšim radnicima i da su im prema presudama naknadno morali isplatili pojedinačne iznose od po 5-6.000 eura.

Otišla 94 radnika, slijede pregovori za kolektivni ugovor

Od uvođenja stečaja iz Pobjede su otišla 94 radnika prema socijalnom programu dogovorenim sa Vladom. Otpremnine iznose od pet do 15 hiljada eura u zavisnosti od godina staža, a isplaćuju se iz državnog budžeta. U Pobjedi je ostalo manje od 100 starih radnika, a novi vlasnik dovodi nove.

“Svi koji su se pisali su ili dobili otpremnine ili je ta isplata u toku. Nisu svi koji su ostali u Pobjedi još p otpisali ugovore o radu sa novim poslodavcem. Kada se to završi, pokrenućemo pregovore oko kolektivnog ugovora”, kazao je predsjednik Sindikata Pobjede Goran Popović.

On je naveo da umjetničke slike iz Pobjede nisu nestale, već da su popisane i sklonjene u sef banke, a od njihove prodaje će biti plaćen dio dugova.

Bonus video: