Počeli pregovori sa mogućim operatorima prvog hotela u Luštica Bay

Master plan predviđa izgradnju 7 hotela, više od 1.000 stanova, 500 vila i luksuznih apartnama, dvije marine sa ukupno 220 vezova za jahte, profesionalnog golf terena sa 18 rupa
66 pregleda 0 komentar(a)
Luštica Bay, Foto: Luštica Development
Luštica Bay, Foto: Luštica Development
Ažurirano: 14.11.2014. 15:42h

Izgradnja 1,1 milijardu eura vrijednog novog turističkog grada Luštica Bay na skoro 7 miliona kvadrata tivatskog dijela poluostrva Luštica, ide planiranom dinamikom, a aktivnosti se postepeno ubrzavaju, pa će u posljednjem kvartalu naredne godine početi i izgradnja prvog od ukupno sedam hotela – poruičili su čelnici „Luštice Development“ (LD).

Do sada je egipatsko-švajcarski „Orascom“ u realizaciju tog projekta uložio preko 50 milioan eura, a sličan godišnji nivo investicija biće zadržan i u narednom periodu.

„Izgradnju prvog hotela počinjemo u posljednjem kvartalu naredne godine. Trenutno smo u pregovorima sa nekoliko međunarodno priznatih hotelskih brendova vezano za upravljanje tim hotelom. Iskustvo „Orascoma“ u drugim djelovima svijeta i mogućnost da iskoristi postojeću saradnju sa međunarodnim hotelskim lancima, kao što su „The Chedi“, „Movenpick“, „Mariott“, „Club Med“, „Sheraton and Sofitel“, daje nam povjerenje da ćemo zaključiti sporazum sa operatorom“, kazao je izvršni direktor LD, Daren Gibson.

Daren Gibson

On je istakao da se od ukupno 7 miliona, trenutno razvija prva faza projekta Luštica Bay na oko 4,4 miliona kvadrata potpuno netaknute divljine poluostrva Luštica što ovaj projekat čini najvećom greenfiled investicijom u ovom dijelu Evrope. Ukupno će se objektima pokriti samo 6 posto površine koju je Vlada Crne Gore dala u zakup „Orascomu“, a 94 odsto ostaće netaknuta priroda što projekat Luštica Bay, čini jednim od „najzelenijih“ na svijetu.

Master plan predviđa izgradnju 7 hotela, više od 1.000 stanova, 500 vila i luksuznih apartnama, dvije marine sa ukupno 220 vezova za jahte, profesionalnog golf terena sa 18 rupa na oko milion kvadrata, te 2.500 kvadrata poslovnog prostora, te objekata poput škola i medicinskog centra kako bi Luštica Bay bio potpuno samoodrživ novi grad.

Uz obilno korišćenje prirodnih materijala, posebno kamena i drveta, te dizajn prilagođen mediteranskom ambijentu i graditeljskoj baštini Boke, Luštica Bay imaće i spostvenu poljoprivrednu zonu za proizvodnju zdrave hrane i autentičnih lokalnih prehrambenih proizvoda. Gibson je kazao da će kupcima u prvj polovini naredne godine biti predata 72 stana u prvih deset zgrada Luštica Baya čija je izgradnja u završnoj fazi, a da će prva od dvije marine biti u funkciji 2017 godine jer je već završeno 90 odsto radova na primarnom lukobranu, započet je sekundarni, a u toku su i radovi na pripremi obale nove marine.

Uskoro počinje izgradnja još 16 zgrada sa novih 88 stanova, te prvog hotela ranga 4 zvjezdice, površine 48 hiljada kvadrata sa 300 soba.

Novinari su bili u prilici da obiđu i jednu od novih zgrada o čijim im je karakteristikama govorio direktor izgradnje LD, Omar Farid. Uz maksimalnu usklađenost arhitekture i materijalizacije objekata sa lokalnim arhitekstonskim nasljeđem, sve zgrade Luštica Bay-a posebno karakteriše njihova ekološka i energetski efikasna orijentacija,zbog čega su sve one i sertifikovane po američkog LEED Silver standardu.

Bonus video: