Jovović: Makaze EPCG krive za mrak u Solani

"Zveckalo se makazama za isključenje iz EPCG čim bi došlo do kašnjenja u plaćanju struje", rekao je stečajni upravnik Solane
0 komentar(a)
Ognjen Jovović, Foto: Savo Prelević
Ognjen Jovović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.09.2014. 14:29h

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Srđan Kovačević netačno i neprincipijelno je predstavio situaciju u ulcinjskoj Solani skupštinskom Odboru za ekonomiju povodom isporuke struje fabrici. To je ocijenio stečajni upravnik Solane Ognjen Jovović, reagujući na tekst “Stečajni upravnik kriv zbog mraka u Solani” koji je objavljen u “Vijestima” 23. septembra. Kovačević je poslanike obavijestio da je EPCG isključio struju jer Jovović nije postupao u skadu sa Zakonom o stečaju i nije do kraja poštovao protokole o izmirenju duga, koji je ta firma imala za struju. U Solani u stečaju, kojom je upravljao Eurofond povezan sa osobama bliskim prijatelju primijera Veselinu Baroviću, ove godine nije bilo ni proizvodnje soli. Jovović kaže da dug za struju nije sporan, da je bila korektna komunikacija sa EPCG i da se tražio način da Solana ima uredno snabdijevanje električnom energijom, ali uz uslov da se redovno plaća dug. „Zveckalo se makazama za isključenje čim bi došlo do kašnjenja u plaćanju. Prošle godine u periodu pripreme i realizacije berbe zaključen je protokol o načinu izmirenja duga na rate, uz uslov redovnog plaćanja novoutrošene energije. U protivnom, opet makaze. Ništa drugačije i povoljnije od onoga što EPCG radi sa drugim potrošačima koji imaju iste probleme”, rekao je Jovović.

Rukovodstvo fabrike se tada, prema njegovim riječima, dovijalo na razne načine da uredno izmiri obaveze koje su na mjesečnom nivou uvećane za 1.500 eura zbog starih obaveza. To je trajalo do februara ove godine, kada je fabrika ostala bez prihoda i kada je ukinuta struja. On je podsjetio da je u oktobru prošle godine imenovan za stečajnog upravnika, tako da se “ne može naći u onome što Kovačević piše o njegovoj ličnoj krivici”. Dodaje da nije učestvovao ni u jednom skupu koji se odnosio na rješavanje pitanja isporuke struje i da nije potpisivao nijedan protokol sa EPCG, koje Kovačević pominje. „Nije mi jasno ko od EPCG traži da nađe krivca. Ni Odbor za ekonomiju ne traži krivca već od EPCG traži da u najkraćem roku obezbijedi struju fabrici da bi se zaštitila proizvodnja i državna imovina. Nikada nijesam rekao da je za isključenje struje kriv EPCG. Imam razumijevanje za EPCG kao prema privrednom subjektu koji posluje po prihodovnom principu. Država je njen većinski vlasnik, pa bi možda trebalo da pokaže društvenu odgovornost. Potraživanje je zakonom obezbijeđeno i nema rizika da neće biti isplaćeno, rekao je Jovović.Što EPCG ne pusti struju, pa naplati kad bude novca Jovović je kazao da EPCG treba da odgovori zahtjevu Odbora za ekonomiju da li hoće ili ne, da li može ili ne može, u što kraćem roku uključit struju u uslovima kada Solana ne radi i nema prihoda, a da potraživanja namiri kada se za to stvore uslovi. “Kao što to radi služba obezbjeđenja Solane, agencija koja vodi njene poslovne knjige, bivši i trenut- no angažovani izvršioci u Solani, druga pravna i fizička lica i država, shvatajući situaciju u Solani. EPCG je veliki sistem koji može lako donijeti odluku u njenom ekonomskom ili širem društvenom interesu, što ostaje na njenim rukovodnim organima. Stečajna uprava će učiniti sve da obaveze pokuša da izmiri u što kraćem roku“, kazao je Jovović.

Bonus video: