DF: Nismo glasali za dil DPS-a već da zakupac završi obaveze

"Sigurno je da poslanici Demokratskog fronta nikada neće glasati protiv interesa Crne Gore i njenih građana", poručili su poslanici DF-a
72 pregleda 6 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.06.2014. 13:42h

"Demokratski front nije glasao za dil DPS-a i zakupca Svetog Stefana, kako to pojedini mediji navode.Naš stav na Zakonodavnom odboru je imao sasvim suprotan smisao, a u interesu Crne Gore i njenih građana", saopštili su danas poslanici Demokratskog fronta Emilo Labudović i Veljko Vasiljević, koji su juče glasali za odluke o prihvatanju aneksa ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža i o zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer zajedno sa poslanicima DPS-a i time omogućili njihovo usvajanje na ovom odboru.

Labudović i Vasiljević su na odboru predložili amandman kojim bi obavezali zakupca kompaniju Adriatik propertis da do kraja godine moraju početi gradnju hotela Kraljičina plaža i završiti ga najkasnije do kraja 2017.

"Mi ne znamo da li će sporni aneks ugovora proći glasanje u Skupštini, pa je bilo neophodno da se u taj aneks uključe dodatne klauzule koje će osigurati da se investicija realizuje. Naime, dosadašnja praksa Vlade kod svih ugovaranja sa stranim investitorima je bila da se građanima prezentuju višemilionske cifre i hvalospjevi o ugovoru i stranim partnerima, a da nikad nijesu određeni rokovi u kojima se investicije moraju realizovati, niti zaštitne mjere ako do investicije ne dođe. Tako je bilo i sa Amanom (firma koja je ranije upravljala Adriatik propertisom), kao i sa investitorom u Perazića dolu, Hercegnovskom rivijerom, Elektroprivredom, Željezarom Nikšić, i svim drugim Vladinim ugovaračkim projektima", smatraju poslanici DF-a.

Oni su naveli da je njihov cilj da svi ugovori sa stranim partnerima moraju da sadrže odredbe kojima se garantuje investicija u strogo određenom roku.

"Samo na taj način možemo biti ubijeđeni u ozbiljnost investitora i brzinu realizacije ugovora čiji bi efekti trebalo da idu u korist građana Crne Gore.Ukoliko neko traži veće garancije mi ćemo i to podržati. U ovom trenutku, prethodni Vladin ugovor sa AMAN-om nije donio značajne rezultate, jer Vlada i lokalna uprava Budve nijesu ispunili zakonske preduslove koji bi zakupcu omogućili nastavak investicija.Takva neozbiljnost može skupo da košta Crnu Goru, pa je zbog toga neophodno definisanje rokova i odgovornosti.U normalnim državama podrazumijeva se da Vlada, a personalno premijer i ministri, odgovaraju za realizaciju svih investicija, kao i za ozbiljnost stranih investitora kojima povjeravaju državnu imovinu.Kod nas to nije slučaj.Zato je sa stanovišta ustavnosti i zakonitosti opravdano da na Zakonodavnom odboru ne mogu proći ugovori koji ne sadrže rokove u kojima će investicija biti realizovana, kao i druge oblike garancije", naveli su Labudović i Vasiljević.

Oni su kazali da će Odbor za ekonomiju procjeniti ekonomsku opravdanost anaksa i da li su prihvatljivi.

"Sigurno je da poslanici Demokratskog fronta nikada neće glasati protiv interesa Crne Gore i njenih građana", poručili su poslanici DF-a.

Aneksima ugovora koje je predložila Vlada na zahtjev zakupca produžava se zakup hotela Kraljičina plaža sa 30 na 90 godina, a Svetog Stefana i Miločera sa 30 na 42 godine. Odbor je njihovim usvajanjem dao saglasnost da se cijena zakupa smanji za 30 odsto, da zakupac može da u ovom kompleksu gradi i prodaje vile, kao i da hoteli ne moraju više biti otvoreni 11 mjeseci godišnje već osam. Ove ustupke već duže od godinu traži zakupac zbog zaustavljanja gradnje i troškova koje je imao nakon otkrića ostataka crkve na ostrvu Sveti Stefan prijeteći i da će tužbom protiv države tražiti odštetu od sedam miliona eura. Vlada ih je prihvatila i proslijedila Skupštini prvi put krajem prošle godine kada ih je povukla jer nije imala većinu jer su pritiv njih bili SDP i opozicija.

POslanik Velizar Kaluđerović juče je "Vijestima" kazao da je amandmani DF-a pravno besmislen, da nema nikakvu važnost i da nikoga ne obavezuje.

"Skupština daje saglasnost na ove anekse samo zbog toga što predviđaju davanje u zakup zemljišta na duže od 30 godina. Nemožemo mi da utičemo na tekst ugovora koji potpisuje pet drugih ugovornih strana. Ovo nema pravnu snagu i neće biti obavezujuće, a mi odmah dajemo saglasnost zakupcu", naveo je Kaluđerović.

Bonus video: