Ozon: Vladine tvrdnje netačne, Crna Gora najviše ulaže u istraživanje nafte i gasa

U Ozonu vjeruju da bi Crna Gora trebalo da bude lider u regionu u borbi protiv globalnih klimatskih promjena
1 komentar(a)
Aleksandar Perović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Perović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.05.2014. 19:33h

Ekološki pokret Ozon pozvao je Vladu i Ministarstvo ekonomije da ne plasira u javnost tvdnje da Crna Gora ne ulaže ništa u istraživanja nafte i gasa u jadranskom podmorju jer je to, kako su saopštili, potpuno neutemeljeno i netačno.

Prema riječima direktora Ozona Aleksandra Perovića, činjenice govore da Crna Gora, zapravo, ulaže najviše.

"Jer ono što je predmet istraživanja, zajedno sa morskim ekosistemom čija će harmonija nesporno biti poremećena i tokom bušenja a i mnogo duže, u ekonomskom smislu vrijedi neuporedivo više od investicija potencijalnih koncesionara", kazao je Perović.

U Ozonu, kako je naveo, vjeruju da bi Crna Gora svojim održivim razvojem, zasnovanim prije svega na pravilnom korišćenju prirodnih resursa, trebalo da bude lider u regionu u borbi protiv globalnih klimatskih promjena, što podrazumijeva značajno smanjenje upotrebe fosilnih goriva.

"Pošto ponude zainteresovanih za istraživanja rezervi nafte i gasa u jadranskom podmorju još nijesu otvorene, pozivamo Vladu da, prije nego što donese odluku, obavijesti javnost o ekonomskoj vrijednosti morskog ekosistema područja u kom su planirana bušenja ili neki drugi radovi, i da to učini kroz stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, koja je za ovakve projekte obavezna", kazao je Perović.

U Ozonu smatraju da je potrebno obavijestiti javnost i o tome da li je predviđeno da državne institucije, prije svih Institut za biologiju mora i Agencija za zaštitu životne sredine, prate radove, što bi trebalobiti obavezno, i da li će to biti finansirano iz budžeta države

Bonus video: