Blažo Đukanović sa BB Hidro krenuo na elektrane

Građani će uskoro kroz cijene početi da plaćaju podsticaj proizvodnje struje iz obnovljivih izvora
307 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2014. 18:51h

Sin premijera Mila Đukanovića, Blažo Đukanović osnovao je i drugu energetsku kompaniju - BB Hidro. Đukanović i njegov partner Ivan Burzanović registrovali su to preduzeće, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, 20. marta ove godine.

Imaju po 50 odsto akcija preduzeća, a ukupan osnivački kapital je euro. BB Hidro, čiji je izvršni direktor Blažo Đukanović, registrovan je za proizvodnju električne energije.

Blažo Đukanović i Burzanović od ljeta 2011. imaju firmu BB Solar, čija je djelatnost postavljanje električnih instalacija.

Država često objavljuje tendere za gradnju malih hidroelektrana, a za više lokacija koncesije je dobio biznismen blizak Đukanovićima, Oleg Obradović sa partnerima.

Građani i ostali potrošači električne energije uskoro će početi da plaćaju kroz cijene struje i podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OEI). Takvu uredbu je usvojila Vlada.

Za olakšice će moći da se prijavljuju oni koji grade male hidrocentrale (HE), solarne i vjetro elektrane, energetske objekate na biomasu, čvrsti deponijski otpad te biogas. Uvođenje povlašćene cijene za proizvodnju iz OEI obaveza je iz regulative Evropske unije.

Sada to neće osjetno uticati na račune za struju, ali povećavanjem udjela proizvodnje "zelene energije" biće značajno uvećani.

Preko ugradnje solarnih panela i HE, koje će graditi ili može preuzeti od nekog od sadašnjih koncesionara, premijerov sin se može prijaviti za povlašćenog proizvođača čije investicije dijelom plaćaju građani. BB solar je bio angažovan na postavljanju solarnih panela na Eko zgradi Ujedinjenih nacija, koja je nedavno otvorena u Podgorici.

Do sada je registrovan samo jedan povlašćeni proizvođač Hidroenergija Montenegro za malu hidroelektranu (mHE) Jezerštica. Vlasnici Hidroenergije su Oleg Obradović, firma Bemaks i sa njom povezani biznismeni Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović.

Obradović je i bivši predsjednik Odbora direktora Prve banke, koju kontroliše Blažov stric, Aco Đukanović.

Hidroenergija je, osim mHE Jezerštice, najavila da će do ljeta 2015. godine završiti još sedam mHE na slivu rijeke Lim. Ukupna snaga HE biće 12,5 megata.

Ministarstvo ekonomije je pripremilo pravilnik, prema kojem se očekuje da će opterećenje za proizvodnju zelene energije sada iznositi oko 1,8 centi na, primjera radi, prosječnom mjesečnom računu od oko 40 eura. Kilovat-sat energije za domaćinstva sada košta 9,9 centi sa PDV-om, sa brojnim stavkama koje opterećuju iznos račun, a u avgustu je najavljeno poskupljenje struje. Iv. G.

Bonus video: