Radusinović: Za konkurentnu uslugu KTGT potrebne hitne investicije

"Ubrzane investicije, moderna terminalska obalna oprema, kao i rekonstrukcija južne obale Gata 1, predstavljaju apsolutnu neophodnost"
1 komentar(a)
Kontejnerski terminal, Foto: Ctgc.me
Kontejnerski terminal, Foto: Ctgc.me
Ažurirano: 01.12.2013. 13:37h

Kompaniji Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT) potrebne su hitne investicije i od novog većinskog vlasnika, Global Portsa, očekuje se da ih realizuje u što kraćem roku, jer vremena za čekanje nema, ocijenio je izvršni direktor barskog preduzeća, Andrija Radusinović.

Prema njegovim riječima, ubrzane investicije, moderna terminalska obalna oprema, kao i rekonstrukcija južne obale Gata 1, predstavljaju apsolutnu neophodnost.

"Bez dodatnih investicija kompanija nema sopstvena sredstva da realizuje navedeno, dok luke u regionu završavaju svoje ranije otpočete investicione cikluse", rekao je Radusinović agenciji Mina-business.

On je podsjetio da kompanija u proteklom periodu nije imala finansijski bonitet za ovako krupne poduhvate.

Ugovor o kupoprodaji 62,09 odsto kapitala KTGT-a potpisan je sa turskim Global Portsom koji je naveo da investicioni program koji namjeravaju da realizuju u narednih osam godina u KTGT iznosi ukupno 21 milion eura

Sa realizacijom ovih investicija i novom terminalskom opremom, kako je dodao, povećava se i mogućnost za veću iskorišćenost terminala u budućnosti.

Zahvaljujući svojoj geostrateškoj poziciji, kontejnerski terminal u Crnoj Gori ima značajan potencijal za razvoj.

Radusinović smatra da barska luka ima potencijal da bude pozicionirana kao balkanska kapija južnog Jadrana, jer je najbliža pomorskim putevima Sredozemlja i ima dobru željezničku konekciju sa balkanskim zaleđem.

"Da bi se taj potencijal ostvario, potrebno je hitno investiranje u lučku infrastrukturu, nabavka moderne opreme i optimizovanje broja zaposlenih. Podrška je neophodna i od ostalih učesnika u lancu, gdje se prije svega misli na poboljšanje željezničke konekcije i drumskog saobraćaja", poručio je Radusinović.

Prema njegovim riječima, od izdvajanja iz sistema Luke Bar, KTGT je u velikoj mjeri konsolidovao svoje poslovanje - troškovi zarada su značajno smanjeni nakon realizacije socijalnog programa, a postignut je i kontinuitet u poslovanju.

Global Ports je opredijelio dodatnih 6,5 miliona eura za socijalni program

Posljedica toga su, kako kaže, značajno opterećenje poslovanja visokim troškovima zarada i nemogućnost prihvata brodova klase Post panamax i Panamax.

KTGT je nakon izdvajanja iz Luke Bar preuzeo oko 1,11 hiljada radnika.

"Broj zaposlenih smo sveli na 600 što i je dalje dva puta više od potrebnog, a suočavamo se i sa nepovoljnom starosnom strukturom zaposlenih. Sa akumuliranim gubitkom, kompanija nije bila u mogućnosti da se kreditno zaduži, niti će biti u mogućnosti da to uradi u budućnosti, kako bi obezbijedila adekvatnu terminalsku opremu", objasnio je Radusinović.

On je dodao da ako se posmatra ukupna pomorska kontejnerska flota na globalnom nivou i isključe brodovi koji ne targetiraju jadranske luke kao tržište, od oko 4,5 hiljada kontejnerskih brodova, KTGT nije u mogućnosti da prihvati 62 odsto isključivo zbog neadekvatne terminalske opreme.

"To potvrđuje neophodnost investicija da bi ojačali svoju konkurentsku poziciju u regionu", zaključio je Radusinović.

Ugovor o kupoprodaji 62,09 odsto kapitala KTGT-a potpisan je sa turskim Global Portsom 15. novembra u Podgorici.

Iz Global Portsa navode da investicioni program koji namjeravaju da realizuju u narednih osam godina u KTGT iznosi ukupno 21 milion eura.

Investicije su usmjerene na kupovinu moderne opreme i ulaganje u obalnu infrastrukturu, što je prikazano u tehničkoj ponudi.

Global Ports je opredijelio dodatnih 6,5 miliona eura za socijalni program.

Bonus video: