Sosijete ženeral nudi stambene kredite po fiksnoj kamati

Fiksna kamatna stopa iznosi 7,49 dok je efektivna 7,61 odsto, sa mogućnošću otplate kredita na 20 godina
465 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2013. 14:03h

Sosijete ženeral Montenegro banka predstavila je dvije nove usluge stambeni kredit sa fiksnom efektivnom kamatnom stopom od 7,61 odsto i besplatno osiguranje za vlasnike njihovih platnih kartica od posljedica nezgode i gubitka i krađe bilo koje platne kartice ove banke.

Direktor komercijalnog sektora Radule Raonić je kazao da je dosadašnja varijabilna kamata na ključ - stambeni kredit 5,99 odsto plus šestomjesečni EURIBOR što sada efektivno iznosi 6,4 odsto.

On je naveo da su zbog interesovanja građana da imaju fiksnu kamatnu stopu i isti iznos rata za cijelo vrijeme otplate kredita, koji će unaprijed da znaju, odlučili da naprave i ovu uslugu.

"Fiksna kamatna stopa iznosi 7,49 dok je efektivna 7,61 odsto, sa mogućnošću otplate kredita na 20 godina. Naprimjer na stambeni kredit od 30.000 eura ukupna rata na 240 mjeseci iznosi 237,02 eura, a na iznos od 40.000 eura rata na isti period je 316,02 eura", kazao je Raonić.

Direktor sektora za stanovništvo Aleksandar Radović kazao je da su sa fiksnom kamatnom stopom na stambene kredite počeli 15. oktobra i da se do sada u ovom probnom periodu dvije trećine korisnika odlučilo na fiksnu a jedna trećina na varijabilnu kamatnu stopu.

Razlika, kako su objasnili, je u kretanju EURIBOR-a referentne kamatne stope za pozajmice na evropskom međubankarskom tržištu čiji iznos svakodnevno određuje Bankarska federacije Evropske unije. Raonić je naveo da sada ne postoje jasne procjene kretanja EURIBOR-a u narednom periodu.

Direktor sektora strategije i marketinga Vladan Rakonjac je objasnio da je sada manja varijabilna kamata zbog nižeg EURIBOR-a, a da u slučaju rasta EURIBOR-a u otplatnom periodu može biti povoljnija unaprijed definisana fiksna kamatna stopa.

Standardni uslovi za stambeni kredit su plata preko ove banke koja je najmanje duplo veća od rate, a korisnik može imati i sudužnika sa kojim zajednička primanja moraju biti duplo veća od rate, hipoteka na nekretninu koja se kupuje ili neku drugu, polisa životnog osiguranja korisnika i osiguranje nekretnine u korist banke.

Učešće korisnika, kako su naveli, nije obavezno i direktno se dogovara sa bankom.

Besplatno osiguranja uz platne kartice

Rakonjac je naveo da svim klijentima koji imaju platne kartice, u saradnji sa Unika osiguranjem, poklanjaju besplatno životno osiguranje koje u slučaju trajnog invaliditeta može da iznosi do 1.000 a gubitka života do 500 eura.

Osim toga korisnici su osigurani od gubitka i krađe kartice i štete koja nastane uslijed toga, sa odštetom koja može da iznosi do 500 eura.

Ukoliko korisnik uz karticu izgubi ključeve ili lična dokumenta za njih obeštećenje iznosi do 100 eura.

Galerija

Bonus video: