Radonjić umjesto Buškovića

Država ima 55 odsto akcija EPCG, dok italijanska energetsko-komunalna kompanija A2A posjeduje skoro 44 odsto dionica
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2013. 20:02h

Vlada je danas izabrala predstavnike državnog kapitala u Odboru direktora Elektroprivrede (EPCG), a jedina promjena je to što će generalni direktor Direktorata za državni trezor Miodrag Radonjić zamijeniti bivšeg pomoćnika ministra finansija Borisa Buškovića.

Članovi Borda ostaju predsjednik energetske kompanije Srđan Kovačević, advokat Nikola Martinović i pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović.

Skupština dioničara EPCG, gdje je menadžment u rukama italijanske kompanije A2A, biće održana u ponedjeljak. Nakon što bude izabran Odbor direktora, novi - stari članovi će se izjašnjavati o predsjedniku borda, a to će vjerovatno ostati Srđan Kovačević.

Država ima 55 odsto akcija EPCG, dok italijanska energetsko-komunalna kompanija A2A posjeduje skoro 44 odsto dionica.

Predstavnici A2A u Bordu direktora EPCG su Renato Ravaneli, Mauro Miljo i Emilija Rio, a hoće li ih mijenjati zavisi od italijanske kompanije.

Prema nezvaničnim informacijama, gubici Elektroprivrede u poslovanju sa Kombinatom aluminijuma (KAP) koštaće fotelje izvršnog direktora energetske kompanije Enrika Malerbu.

On bi sa te funkcije mogao otići do kraja ove godine, a zamijenio bi ga Stefano Pastori.

Moguće je da će smjenu izvršnog direktora, prema saznanjima “Vijesti”, pratiti i promjena glavnog finansijskog direktora EPCG Flavija Bjanka.

Kombinat je bankrotirao, a EPCG neće moći da naplati najveći dio duga za struju od ukupno oko 45 miliona eura, jer je u trećem isplatnom redu povjerilaca KAP-a.

Menadžment EPCG protekle tri godine nije prekinuo snabdijevanje KAP-a električnom energijom zbog neplaćenih računa. Odbor direktora Elektroprivrede više puta je tražio da obustave snabdijevanje KAP-a.

Malerbin menadžment nije državi platio preko 45 miliona eura poreza i doprinosa. Ko je dozvolio da EPCG ne plaća poreze nije saopšteno iz kompanije, osim što su tvrdili da poštuju odluku Vlade i Skupštine da KAP treba da opstane. U dogovoru sa Vladom pokušalo se da kroz predlog izmjena državnog budžeta bude poravnan dug KAP-a i EPCG na štetu punjenja kase države po osnovu duga za poreze. To su zaustavili poslanici opozicije i SDP-a.

Iz Vlade do sada niko nije snosio odgovornost zbog odluka kojima su građanima nametnuli da vraćaju kredite KAP-a od oko 137 miliona eura (sa kamatama), loše privatizacije i toga što je dozvoljeno da kompanija bude dovedena do bankrota zbog duga od 360 miliona.

KAP-om je do 8. jula, kada je otvoren stečaj, upavljala of šor firma CEAC, iza koje stoji ruski biznismen Oleg Deripaska, a sa Vladom je dijelila većinsko vlasništvo. EPCG nije plaćala državi poreze i doprinose u periodu kada je KAP nagomilavao neplaćene račune za struju. To je dozvolila Vlada Igora Lukšića, kao i Vlada Mila Đukanovića koja nije tražila da EPCG plati poreski dug.

Bonus video: