CBCG preporučuje bankama da ne povećavaju kamatne stope

"CBCG će nastaviti da prati kretanje i aktivnih i pasivnih kamatnih stopa i u slučaju njihovog ponovnog značajnijeg rasta ... razmotriće njihovo ponovno ograničavanje"
67 pregleda 1 komentar(a)
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.05.2013. 14:46h

Centralna banka Crne Gore (CBCG) preporučiće bankama da ne podižu kamatne stope nakon isteka Odluke o privremenim mjerama za njihovo ograničenje.

Savjet CBCG je na današnjoj sjednici analizirao efekte primjene te odluke i zaključio da je njena primjena imala pozitivne efekte.

“CBCG će nastaviti da prati kretanje i aktivnih i pasivnih kamatnih stopa i u slučaju njihovog ponovnog značajnijeg rasta i negativnog uticaja na kretanje nekvalitetnih kredita (NPL), razmotriće njihovo ponovno ograničavanje”, navodi se u saopštenju a prenosi Mina biznis.

CBCG je odluku, koja važi šest mjeseci, usvojila u novembru prošle godine. Prema tom aktu, banke novoodobrene kredite građanima mogu da odobravaju po maksimalnoj kamatnoj stopi do 15 odsto na godišnjem nivou. Kamata za privrednike je ograničena do 14 odsto.

Na sjednici je zaključeno da će vrhovna monetarna institucija sugerisati Vladi da razmotri mogućnost implementacije preporuke CBCG da izmjenama i dopunama Zakona o obligacionim odnosima propiše najvišu dozvoljenu ugovornu kamatnu stopu - zelenašku kamatnu stopu, kao što su to uradile neke zemlje regiona i EU.

Bonus video: