Crna Gora i Kosovo parafirali Nacrt sporazuma o saobraćaju

„Crnogorskoj delegaciji su kosovske kolege saopštile da se radi na rješavanju problema naplate graničnog osiguranja od autoodgovornosti i da smatraju da će to pitanje biti rješeno tokom godine”, navodi se u saopštenju
58 pregleda 1 komentar(a)
Kosovo i Crna Gora, parafirali Nacrt sporazuma o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, Foto: Ministarstvo saobraćaja
Kosovo i Crna Gora, parafirali Nacrt sporazuma o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, Foto: Ministarstvo saobraćaja
Ažurirano: 28.06.2018. 10:01h

Predstavnici vlada Crne Gore i Kosova potpisali su Protokol i parafirali Nacrt sporazuma o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, kojim će se urediti odnosi u prevozu, olakšati protok robe i putnika i ukloniti niz administrativnih barijera.

Iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja saopšteno je da sporazum predstavlja novi pravni i regulatorni okvir u toj oblasti i istovremeno izraz suvereniteta dvije države u oblasti saobraćaja

Na sastanku Mješovite komisije u oblasti međunarodnog drumskog prevoza između delegacija Crne Gore i Kosova, koji je održan u Prištini, dogovoreno je da se sporazum o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta potpiše u julu.

Na sastanku je, kako su kazali iz Ministarstva, razgovarano o razvoju i unaprijeđenju saradnje u oblasti drumskog saobraćaja, posebno pravilima za obavljanje prevoza putnika u linijskom tako i vanlinijskom drumskom saobraćaju, razmjeni iskustava u procesu pridruživanja EU, kao i međusobnoj podršci u realizaciji infrastrukturnih projekata od obostranog interesa.

„Crnogorskoj delegaciji su kosovske kolege saopštile da se radi na rješavanju problema naplate graničnog osiguranja od autoodgovornosti i da smatraju da će to pitanje biti rješeno tokom godine”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da je u interesu obje države da se taj problem riješi, jer taj namet znatno poskupljuje troškove prevoza tereta i putnika.

Iz Ministarstva su podsjetili da predmetna problematika nije u nadležnosti tog Vladinog resora, tako da se u cilju rješavanja problema vode intenzivni bilateralni razgovori između nadležnih ministarstava finansija.

Sa članovima crnogorske delegacije u Prištini je razgovarao i kosovski ministar infrastrukture, Pal Lekaj. Na sastanku je potvrđen obostrani interes za realizaciju projekta izgradnje novog puta koji će povezivati Crnu Goru i Kosovo, odnosno opštine Rožaje i Peć.

„U cilju preduzimanja konkretnih koraka delegacije su razmijenile informacije u vezi sa formiranjem tehničkih timova koji će se uskoro sastati zbog tehničkog ispitivanja idejnog rešenja za predmetni projekat, nakon čega se očekuje izrada i potpisivanje memoranduma o razumijevanju”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: