Za svaki euro iznad 480 državi po devet centi

Dodatni porez opteretiće razliku u primanju između donje granice za oporezivanje i plate zaposlenog
57 pregleda 22 komentar(a)
Protest 28. januar, Foto: Savo Prelević
Protest 28. januar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.01.2013. 08:04h

Usvojenim izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica biće dodatno oporezovane sve plate veće od prosječne, tako što će se na razliku između bruto zarade zaposlenog i prosječne bruto plate na nivou države od 720 eura obračunati dodatni iznos od šest odsto.

To znači da će neto plate zaposlenog biti smanjenje za devet odsto, ukoliko poslodavac odluči da cijeli teret novog poreza prebaci na zaposlenog.

Tako će država na svaki euro preko neto iznosa od 480 eura, koliko je utvrđena donja granica, novim porezom uzeti devet centi. Na svakih dodatnih 100 eura preko prosječne zarade, državi će ići devet eura.

Raniji predlog Vlade predviđao je dodatno oporezivanje bruto zarada većih od 400 sa tri odsto, što je predstavljalo smanjenje svih neto plata većih od 267 eura za 4,5 odsto. Taj dodatni porez odnosio bi se na puni iznos zarade koja prelazi donju granicu za dodatno oporezivanje, a sada se odnosi na razliku u prekoračenju limita.

Analiza “Vijesti” je pokazala da će se zarade koje su u neto iznosu 500 eura nakon početka primjene izmijenjenog zakona od marta, odnosno već od februarske plate, biti umanjene za 1,8 eura jer će se dodatno oporezovati samo 20 eura, a ne cijeli iznos. Da je usvojen prvobitni predlog ta plata bila bi manja za 22,5 eura.

I u kategoriji neto zarada od 700 eura novousvojeni predlog je povoljniji jer će na dodatni porez ići 19 eura, umjesto 31,5 eura, koliko bi bilo da se cijela svota oporezuje za tri dodatna procenta.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Koje su kategorije najviše pogođene
  • Kako porez pogađa one koji primaju više od hiljadu eura
  • Kakvi su komentari na usvajanje novog poreza

Bonus video: