Knežević gradi solitere iznad plaže Mogren

U turističkom naselju najmanje trećina smještajnih kapaciteta mora biti u osnovnom objektu, a najviše 70 odsto u vilama i depadansima
66 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 15:07h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je urbanističko-tehničke uslove kompanijama “Attika land“ iz Podgorice i budvanskoj „Mogren garden“, iza kojih stoji poznati biznismen Duško Knežević, za gradnju turističkog naselja na mjestu od kojeg počinje plaža Mogren, na samo stotinu metara od Starog grada. Urbanističko-tehničkim uslovima je dozvoljena gradnja čak devetospratnih solitera.

Kako se navodi u Centralnom registru Privrednog suda, “Attiku land” je prije dvije godine osnovala podgorička firma “Ridley park” DOO, čiji su osnivači ofšor firme “Newcom worldwide limited” sa Britanskih Djevičanskih ostrva, i “Cosmos LTD Anguilla”.

Firmu “Mogren garden” osnovala je “Attika land”.

Da je Knežević povezan sa obje firme, na koje se u Upravi za nekretnine vodi u vlasništvu šumski kompleks od 6.175 kvadrata na parceli 2660/1 KO Budva, potvrđuje i to da je na sajtu Atlas grupe cijeli projekat već odavno predstavljen pod nazivom „Mogren garden“ i jedan je u nizu koji ta kompanija namjerava da realizuje na Crnogorskom primorju.

Izdavanje urbanističko-tehničkih uslova prvi je korak za dobijanje građevinske dozvole.

Upravo na osnovu tih uslova radi se tehnička dokumentacija za izgradnju planiranih objekata, koja se potom dostavlja ponovo Podgorici na ovjeru.

Ono što se pretpostavljalo da će podijelilo stručnu javnost, a to je izgradnja višespratnih solitera u zaleđu jedne od najljepših crnogorskih plaža, obistinilo se.

Rt, koji dominira između plaže Mogren, i hotela “Avala”, koji se strmo uzdiže iznad mora, dobio je zeleno svjetlo da bude pretvoren u naselje.

Resorni ministar Predrag Sekulić potpisao je početkom septembra urbanističko-tehničke uslove kojima je na toj parceli dozvoljena gradnja turističkog naselja ukupne bruto izgrađene površine od 27.308,75 kvadrata, sa preporučenom spratnošću, prizemljem i devet spratova.

Međutim, Atlas grupa na svom sajtu navodi da je na toj lokaciji Detaljnim urbanističkim planom „Budva- centar“ dozvoljena gradnja i 11 spratova.

Kako piše na sajtu Atlas grupe, lokacija ima direktan izlaz na plažu Mogren i omogućava „spektakularan pogled na more“

U turističkom naselju najmanje trećina smještajnih kapaciteta mora biti u osnovnom objektu, odnosno hotelu, a najviše 70 odsto u vilama i depadansima.

Kako piše na sajtu Atlas grupe, lokacija ima direktan izlaz na plažu Mogren i omogućava „spektakularan pogled na more“.

Projektom je predviđena izgradnja turističkog naselja u okviru koga će biti hotel sa depadansima, apartmani, vile i prateći komercijalni sadržaji. Prema procjenama Atlas grupe, projekat je vrijedan 61 milion eura.

Budućim partnerima u tom poslu, kako navode na sajtu Atlas grupe, postoje brojne prednosti.

„Lokacija je na samoj obali mora. U ovoj zoni postoji tražnja za luksuznim turističkim sadržajima, brendiranim od poznatih hotel operatora”, navodi se na sajtu Atlas grupe.

PožuriliI da grade da bi im komunalije bile niže

To što je Ministarstvo održivog razvoja bukvalno zasuto zahtjevima investitora za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, kako bi što prije dobili građevinske dozvole, ogleda se u činjenici da je Opština Budva prije pola godine donijela odluku kojom se investitorima koji grade hotelske kapacitete visoke kategorije komunalije umanjuju za čak 70 odsto.

Kneževićeva firma će za gradnju cijelog naselja platiti oko milion eura na ime komunalija, umjesto pet miliona

Po tome, Kneževićeva firma će za gradnju cijelog naselja platiti oko milion eura na ime komunalija, umjesto pet miliona, koliko bi ih koštalo da ne važe beneficije. Imajući u vidu da je opštinska odluka oročena na samo godinu i po, jasno je što je resorno ministarstvo do sada izdalo više od deset UTU ili građevinskih dozvola samo na budvanskoj rivijeri.

Stanovi na Spasu

U blizini “Mogren gardena”, Atlas grupa na brdu Spas posjeduje još jednu atraktivnu lokaciju, na kojoj je planirana realizacija projekta “Mogren Hill”. Na oko 40.000 kvadrata, kako to predviđa lokalna studija lokacije „Komoševina”, planirana je izgradnja objekta namijenjenog stanovanju, sa sportsko-rekreativnim sadržajima ukupne bruto građevinske površine oko 28.000 kvadrata.

Maksimalna spratnost na tom dijelu je prizemlje i jedna etaža, pa je i projektom predviđena izgradnja rezidencijalnog kompleksa sa vilama i pratećim sadržajima.

Galerija

Bonus video: