Prezadovoljan stanjem u Željezari, Lukšić zagrlio direktora

"Zaista mi je zadovoljstvo što mogu da podijelim sa vlasnikom utisak da mi se čini da smo na pravom putu, da su već prve investicije počele da se realizuju"
64 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 18:36h

U Vladi konačno mogu da odahnu. Od dolaska Turaka u nikšićku Željezaru za samo dva mjeseca mnogo je urađeno. Ono što je dosadašnjim vlasnicima bilo na zadnjem mjestu Turci su prvo uradili. Nakon decenija zagađivanja okoline flteri ponovo rade, a i nova elektrolučna peć već lije čelike. Sve je to za premijera, Igora Lukšića, bio i više nego dovoljan razlog da tokom današnjeg obilaska fabrike u više navrata, pun zadovoljstva, pruži ruku predsjedniku Borda direktora Tosjali Holdinga, Fuatu Tosjaliju, pa čak i da ga, onako bratski, zagrli.

"Zaista mi je zadovoljstvo što mogu da podijelim sa vlasnikom utisak da mi se čini da smo na pravom putu, da su već prve investicije počele da se realizuju. Ono što je, čini mi se, za Nikšić i za cijelu Crnu Goru važno jeste da su među prvim investicijama bile i te koje se tiču ekologije. Željezara danas više ne emituje loše gasove u atmosferu i to uvjerava da smo u ovoj prvoj fazi investicionog ciklusa zabilježili izuzetno važne rezultate", pohvalio se Lukšić i dodao da mu je posebno drago što je stavljena u pogon elektrolučna peć koja će smanjiti potrošnju električne energije, još jednog važnog investicionog projekta u Željezari.

"Dakle, već sad treba razmišljati, kako možemo sa našim partnerima iz Tosčelika u godinama koje slijede, raditi na valorizaciji energetskih potencijala i time definitivnio omogućiti dugoročan rast bruto domaćeg proizvoda i ukupan rast dohotka u Crnoj Gori. Sve to nesumljivo će pozitivno uticati već ove godine na industrijsku proizvodnju, na izvoznu stranu, i čini mi se da ovakvi projekti uvjeravaju da je crnogorska ekonomija danas stabilna“, kazao je Lukšić.

35 miliona eura investicija na riječ

Ističući da je Tosjali Hodling veoma jak investitor u oblasti proizvodnje čelika, predjsednik Borda direktora Tosjali Holdinga, Fuat Tosjali, najavio je još veći ekonomsko–industrijski bum Željezare, jak proboj na tržište evropske ekonomije i naravno nova radna mjesta.

Kada su u pitanju dalje investicije, Tosjali je, odgovarajući na pitanja novinara, otkrio da ipak nije potpisivan nikakav ugovor kojim se obavezuju da će, kao što su i najavili, u Željezaru uložiti oko 35 miliona eura u naredne tri godine. Sudeći po odgovoru u Turskoj se to izgleda završava na datoj riječi.

"Mi ne moramo ništa da potpisujemo. Mi smo već ispunili dio onoga što smo i najavili. Mi stojimo iza svojih riječi“, odgovorio je Tosjali smješeći se.

On je kazao da će fabrika upošljavati novu radnu snagu prema rastu proizvodnje. U Željezari je trenutno zaposleno nešto preko 300 radnika.

Galerija

Bonus video: