"Rudnik para": Ministarstvo štiti monopol braće Ban

Lompar ćuti o načinu na koji država gazduje "rudnikom para" u Boki Kotorskoj i neće da odgovori da li će i kada biti objavljen tender za izbor koncesionara
743 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2012. 15:10h

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja više od 20 dana ne odgovora na pitanja „Vijesti“ kada će država Crna Gora konačno da raspiše javni tender za dodjelu koncesije za održavanje jedine trajektne linije u zemlji koja je od državnog značaja. Radi se o liniji Kamenari-Lepetane-Kamenari, preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj.

Na ovu liniju koja se smatra pravim „rudnikom para“, već decenijama monopol ima preduzeće Pomorski saobraćaj iz Kamenara, što je djelimično i moglo imati smisla, dok je ta firma bila u državnom vlasništvu, ali svakako da to nije slučaj od 2004, kada je Pomorski saobraćaj privatizovan.

Po odluci Savjeta za privatizaciju, Pomorski saobraćaj, čiji je većinski vlasnik tada bio Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, privatizovan je bez tendera, prodajom državnih akcija na berzi. Kupoprodajni ugovor je potpisan 2004, sa firmom Pro House iz Podgorice u vlasništvu Duška Bana, kuma bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Pro House je sa 66,6 odsto kapitala sada većinski vlasnik Pomorskog saobraćaja, a ostalih 33,3 posto akcija pripada Duškovim bratu i izvršnom direktoru Pomorskog saobraćaja Dejanu Banu.

Ministarstvo kojim rukovodi ministar Andrija Lompar „Vijesti“ su 23. maja pitale da li će i kada raspisati tender za dodjelu koncesija za obavljanje trajektnog prevoza, kako se to radi svugdje u svijetu osim u Crnoj Gori, te do kada aktuelni korisnik te linije, preduzeće Pomorski saobraćaj, ima monopol.

Bez odgovora ostala su i naša pitanja da li, kada se koncesija za obavljanje trajektnog prevoza na toj liniji bude stavila na tender, pravo da konkurišu imati jedino domaći ili i strani brodari, da li Ministarstvo, u kontekstu procesa pristupanja Crne Gore EU, smatra primjerenim da Pomorski saobraćaj bez do sada raspisivanog tenedera za dodjelu koncesije uživa monopol i što će taj resor učiniti da se to promijeni, kao i pitanje da li preduzeće “Pomorski saobraćaj” plaća koncesionu naknadu za eksploataciju ove trajektne linije i ako da, koliko ta naknada iznosi na godišnjem nivou.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Zašto je sumnjivo i plaćanje koncesije
  • Kako se kriju podaci o tome koliko se automobila preveze preko trajekta
  • Kako je trajektima dozvoljeno da zagađuju more
  • Kakva je praksa u Hrvatskoj što se tiče trajektnih linija
  • Zašto je po novim cijenama jeftinije ići oko Boke nego trajektom

Galerija

Bonus video: