Bogetić: Crna Gora se mora posvetiti smanjenju deficita i javnog duga

Dugoročni izazovi sa kojima se suočavaju države Jugoistočne Evrope su reforma tržišta rada i javnog sektora
54 pregleda 4 komentar(a)
Željko Bogetić, Foto: Flickr.com
Željko Bogetić, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 05.06.2012. 13:42h

Smanjenje deficita i javnog duga na održivi nivo je jedan od najvažnijih pitanja kojima se mora posvetiti Crna Gora koja je opterećena dugovanjima privatnog i javnog sektora i državnim garancijama.

To je istakao danas vodeći ekonomista Svjetske banke za Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju Željko Bogetić na prezentaciji Izvještaja o stanju u ekonomiju u šest zemlja Jugoistočne Evrope.

Problem deficita i javnog duga je pitanje koje se, osim Crne Gore, moraju posveti i u Srbiji, Makedoniji, BIH, Albaniji i Kosovu.

Bogetić je istakao da je u šest država oporavak realnog sektora i smanjenja siromaštva spor, izvoz koji je neisporišćeni potencijal uz potrošnju slabi , depoziti su se uglavnom oporavili do nivoa prije krize, ali nije rast kredita čemu doprinose loši krediti( oni koji se ne vraćaju) i zabrinjava stopa nezaposlenosti.

Izvještaj je pokazao da je stopa siromaštva visoka i da se ljudi osjećaju osjećaju žestoko pogođeni krizom uglavnom zbog gubljenja sati rada, zatvranja radnih mjesta ili firmi ,, što ih sili da primjenjuju neke mjere poput “ izbacivanja” luksuznih” artikala , ali katkad čak i hrane.

“Posle rasta od 2,2 odsto u 2011. godini rani pokazatelji ukazuju da će šest zemalja imati znatno sporiji rast od 1,1 odsto u 2012. godini. Iako pad od jedan odsto znači naglo usporavanje on bi mogao biti gori što zavisi od dešavanjau Grčkoj” rekao je Bogetić.

Dugoročni izazovi sa kojima se suočavaju države Jugoistočne Evrope prema mišljenju SB su reforma tržišta rada i javnog sektora.

Bonus video: