Damjanović: Povećati subvencije i sključiti privilegovane

Damjanović poziva da se budžetom za 2012. uvedu jače mjere zaštite građana zbog sve teže energetske situacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 08:42h

Rasprava o budžetu za narednu godinu prava je prilika da se definiše dovoljno visok nivo subvencija za struju za domaćinstva, imajući u vidu pesimističke najave u vezi sa energetskom situacijom.

To sugeriše predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović.

"Umjesto prijetnji restrikcijama, građani očekuju da Elektroprivreda neselektivno naplaćuje dugovanja, počevši od privilegovanih pojedinaca i “uspješnih” kompanija. Očekuje se da smanji visoke troškove poslovanja i vodi transparentnu i ekonomičnu politiku uvoza nedostajuće električne energije…", izjavio je Damjanović “Vijestima”.

On je istakao da EPCG mora da smanji gubitke u sistemu, a posebno komercijalne (“krađu” struje) da svede na minimum.

Bilo poskupljenja struje ili ne, dodaje Damjanović, jasno je da dosadašnja državna politika subvencioniranja domaćinstava, koja je na godišnjem nivou iznosila svega dva do tri miliona eura, nije dala očekivane efekte.

"EPCG mora da smanji gubitke u sistemu, a posebno komercijalne (“krađu” struje)"

"Ta politika već u 2012. mora biti drugačije postavljena kroz višestruko veće subvencije i mnogo širi obuhvat domaćinstava kojima je pomoć zaista neophodna", naglasio je Damjanović.

Investirati u novi energetski izvor

Damjanović ukazuje da država već iduće godine treba da krene u realizaciju investiranja u novi energetski izvor.

"Početi od gradnje drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, kako zbog ekonomske opravdanosti tako i zbog stabilnosti enrgetskog sistema. Istovremeno, konačno je potrebno donijeti odluku o budućem poslovanju Kombinata aluminijuma, bilo sa sadašnjim ili nekim budućim partnerom. Ali ne tako da sadašnje neefikasno i skupo poslovanje KAP-a plaćaju građani, odnosno ostatak privrede", podvukao je Damjanović.

On je napomenuo da još nije definisano pitanje izuzetno visokih subvencija za KAP, koje su desetak puta veće od subvencija za domaćinstva, uzakujući na visok iznos neizmirenih obaveza KAP-a za utrošenu energiju.

Šef Kluba poslanika Socijalističke narodne partije poručuje da interes Crne Gore i njenih građana mora biti važniji od pojedinačnih dogovora i interesa, kao što se mora respektovati i interes ozbiljnih investitora.

"Ako su isti utemeljeni kako u ugovornim obavezama, tako i u namjeri da se profit ne ostvaruje na netržišnim, odnosno monoplskim principima", istakao je Damjanović.

Ne prijetite restrikcijama

Damjanović otvara pitanja da li je italijanskom strateškom partneru predočeno pravo stanje u EPCG prilikom sklapanja ugovora, da li je postojao dogovor da će cijena struje za KAP biti riješena na drugačiji način, ali ne preko “leđa” EPCG, A2A i građana Crne Gore.

"Da li su parametri iz ugovora bili “nemoguća misija” i zašto je gotovo dvije godine potrošeno na promašeni projekat hidroelektrana Morača. To su, prije svega, pitanja za Vladu Crne Gore i za kompanije A2A i CEAC. Međutim, sve to ne može biti alibi za prijetnje restrikcijama, odnosno poskupljenje. Javnost očekuje da i RAE, koja će donijeti konačnu odluku, to ima u vidu", poručio je Damjanović.

Biće interesantno sagledati i kako će se Memorandum o razumijevanju pretočiti u novi ugovorni odnos Vlade i A2A

On je zaključio da će biti interesantno sagledati i kako će se Memorandum o razumijevanju pretočiti u novi ugovorni odnos Vlade i A2A.

"SNP insistira na maksimalnoj transparentnosti, preciznim obavezama i sankcionisanju one strane koja bude kršila obaveze", rekao je Damjanović.

Trpimo stare slabosti Elektroprivrede

Damjanović ocjenjuje da je zahtjev za povećanje cijena struje najmanje uslovljen takozvanim “poremećajima” u snabdijevanju, već je posljedica dugotrajnih slabosti u poslovanju EPCG, koje ni ulazak italijanskog kapitala nije uspio da zaustavi.

Poslanik SNP-a podsjeća da je Skupština nedavno gotovo jednoglasno usvojila Izvještaj Regulatorne agencije za energetiku o stanju energetskog sektora za 2010. godinu. - RAE direktno i nedvosmisleno ukazuje na velike neracionalnosti i visoke troškove poslovanja u EPCG, koji onemogućavaju ostvarivanje većeg profita.

"Ovakvi trendovi su nastavljeni i u 2011. i potpuno je neprihvatljivo da EPCG traži povećanje cijene električne energije da bi na taj način sanirao sopstvene greške, odnosno loše poslovanje", ocijenio je Damjanović.

Agencija je ukazala, podsjeća Damjanović, i da neizvršavanje ugovorenih obaveza o prodaji akcija i dokapitalizaciji EPCG, odnosno visok nivo depozita koji EPCG ima na svom računu, uvećava cijenu sopstvenog kapitala i dodatno utiče na povećanje troškova.

Galerija

Bonus video: