Radnici "Novog Prvoborca" koji su vraćeni na posao, nezadovoljni

"Tražimo da nam se nađe uposlenje ili da sjednemo i pregovaramo o socijalnom programu i isplati otpremnina, pa da se ljudski pozdravimo".
157 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2011. 15:37h

Iako ih je sud prije petnaetak dana vratio na posao, radnici firme AD “Novi prvoborac” osmočasovno radno vrijeme provode u kancelariji od devet kvadrata ne radeći ništa.

“Izloženi smo psihičkom maltretiranju”, rekli su radnici na jučerašnjoj konferenciji za novinare, uvjereni da se nastavlja uništavanje nekada moćne građevinske firme kako bi se prisvojila imovina vrijedna više od deset miliona eura.

Svi radnici koji su vraćeni na posao potpisali su ugovore o radu na neodređeno vrijeme, misleći da je time njihovim mukama došao kraj.

Među njima je i pet radnika koji su do sada bili angažovani na određeno vrijeme u kćerci firmi “Kamen i beton”, a na radna mjesta do 8. aprila trebalo bi da se vrati još pet radnika, takođe, po pravosnažnim presudama.

“Umjesto da obavljamo poslove za koje imamo ugovor o radu, poslodavac nas šalje u kancelariju u kojoj ne radimo ništa, a ne smijemo je napustiti”, tvrde radnici koji su sudskom odlukom vraćeni na posao.

I dok oni, kako kažu, “sjede u modernom zatvoru”, mašinama, kamionima i ostalom mehanizacijom upravljaju novozaposleni radnici firme “Kamen i beton”, “nelegalno koristeći imovinu “Novog prvoborca””.

Radnici tvrde da su izloženi ”stalnom psihičkom maltretiranju uz nadu rukovodstva da će ih na taj način prisiliti da sami napuste firmu i ostanu bez prava i novca koja im pripadaju”.

Upozorili su da neredovno primaju platu i ostale naknade, te da je na platnim listama “puno nelogičnosti i nejasnih stvari”.

Primjera radi, kako su kazali, od 271 euro koje je primio jedan radnik, 130 eura se odnosi na topli obrok.

Nekoliko radnika koji su bili raspoređeni u firmi “Kamen i beton” primili su posljednju platu za decembar. Obračunske liste dobili su ovih dana, a novac samo pojedinci.

Radnici su zbog neisplaćenih zarada i neraspoređivanja na radna mjesti, tražili da interveniše inspektor rada, a o dešavanjima u firmi obavijestili su premijera i Vladu i Ministarstvo finansija.

Ministarstvo u “Novom prvoborcu” ima 22 odsto akcija, zato radnike i čudi zašto do sada niko od nadležnih nije pokazao interesovanje za poslovanje firme, niti odgovorio na njihove dopise.

Sumnjaju da država namjerava da se “nagodi” sa “Novim prvoborcem” i da 22 odsto akcija ustupi firmi za zemljište na Zabjelu u Podgorici od oko 35.000 kvadrata koje je svojevremeno procijenjeno na oko deset miliona eura.

I Opština Herceg Novi, koja ima 2,2 odsto akcija u “Novom prvoborcu”, donedavno se ponašala slično.

“Radnici su već umorni od dugogodišnje borbe s vjetrenjačama i žele samo da dobiju ono što im po zakonu pripada. Tražimo da nam se nađe uposlenje ili da sjednemo i pregovaramo o socijalnom programu i isplati otpremnina, pa da se ljudski pozdravimo. Eto im firma i neka rade to što smatraju da bi trebalo. Mi ne vidimo perspektivu, jer sve govori da se ide na uništenje firme”, rekao je predsjednik sindikalne organizacije Zahid Hodžić.

Sindikalna organizacija, Koordinaciono tijelo radnika koji još nijesu vraćeni na posao i NVO, pripremaju dokumentaciju koju će dostaviti specijalnom tužiocu za organizovani kriminal i zahtijevati istragu o poslovanju “Novog prvoborca”.

„Ako i ubuduće niko iz Vlade ne bude reagovao, a sa poslovodstvom ne postignemo dogovor, smatraćemo da nam Crna Gora nije majka nego maćeha, pa ćemo preuzeti stvar u svoje ruke i radikalizovati protest dovodeći 78 porodica pred Upravnu zgradu 'Novog prvoborca'”, poručili su radnici.

Za sjutra je konferenciju za novinare zakazalo poslovodstvo firme na kojoj će govoriti član Odbora direktora Viktor Kjalov.

Na ivici smo egzistencije

“Stavom poslodavca da nas ne angažuje, dodatno smo poniženi i obespravljeni, dovedeni na ivicu egzistencije jer mjesecima ne primamo plate”, rekli su radnici. Jedan radnik svakodnevno putuje iz Kotora u Meljine na posao da bi u kancelariji sjedio ne radeći ništa i ne primajući platu.

Dva radnika koji su bili zaposleni na zemljištu na Zabjelu gdje “Novi prvoborac” ima imovinu, dobili su predlog da im se isplati otpremnina, a potom i da dođu da rade u Herceg Novi.

Oni su na to pristali i nakon nekoliko dana dobili su otkaze. “To je bila čista manipulacija”, ogorčeni su otpušteni radnici.

Direktori kažnjeni

Po krivičnoj prijavi Osnovni sud u Herceg Novom donio je nedavno presudu kojom su direktori Ilija Vukelić i Momčilo Bijedić kažnjeni sa 4.800 i 2.500 eura zbog ometanja radnika u štrajku.

“To je prva presuda u Crnoj Gori u kojoj su kažnjeni poslodavci”, naveo je Hodžić.

Za 13. april zakazano je ročište po osnovu dugovanja radnicima za lične dohotke, a u maju po osnovu dugovanja za prekovremeni rad.

Bonus video: