Istraživanje kupovne moći u zemljama bivše Jugoslavije

Crnogorci u odnosu na Srbe za prosječnu platu mlijeka mogu da pazare 251,92 litra više, ulja za 80 litara više ili junećeg mesa za 18,5 kilograma više
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2011. 12:02h

Slovenac za jednu prosečnu platu mjesečno može da kupi 1.123,5 kilograma šećera, a Beograđanin svega 333 kilograma.

Bolju platežnu moć od Beograđana imaju i Zagrepčani i Podgoričani, pokazalo je istraživanje Blica.

Zagrepčani za svoju platu mogu da kupe 141 litar ulja i 60 kila mesa više od Beograđana

Hrvati za prosječnu zaradu mogu da pazare 645 kilograma brašna, 141 litar ulja, 342 kilograma šećera ili 61 kilogram svinjskog mesa više nego što to mogu Srbi sa svojim prosječnima platama.

Crnogorci sa druge strane u odnosu na Srbe za prosječnu platu mlijeka mogu da pazare 251,92 litra više, ulja za 80 litara više ili junećeg mesa za 18,5 kilograma više.

Pasulj, kafa i "milka čokolada" najskuplji su u Beogradu, pokazalo je istraživanje kojim su obuhvaćene cijene osnovnih životnih namirnica u svim glavnim gradovima bivših jugoslovenskih repubilka. Po cijenama mlijeka prednjače Ljubljana i Beograd, šećera Zagreb, Banja Luka i Beograd, a jaja Zagreb i Beograd.

Iako su mnogi skloni da tvrde kako je hrana u Srbiji najjefitinija u regionu, istraživanje Blica je pokazalo drugačije - Beograđani u odnosu na susjede kupuju najjeftiniju junetinu, svinjetinu, pirinač i koka kolu. Mlijeko u odnosu na Beograđane skuplje plaćaju samo Slovenci, a kokošja jaja Zagrepčani.

"Još poraznije zvuči da je recimo šećer u Ljubljani jeftiniji od šećera u Beogradu za 14,71 dinara po kilogramu, a da je prosječna plata u Srbiji skoro tri puta manja u odnosu na prosečne zarade u Sloveniji", navodi Blic.

Galerija

Bonus video: