Merkator planira 100 miliona prihoda u Crnoj Gori

Snažan rast prometa u 2011. očekivan jer su u njega ukalkulisani prihodi oko 77 maloprodajnih objekata koje je Merkator preuzeo od Panto marketa i Plus komerca
125 pregleda 0 komentar(a)
Merkator, Foto: Arhiva Vijesti
Merkator, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.03.2011. 09:44h

Trgovačka Merkator grupa planira da ove godine u Crnoj Gori ostvari prihod od oko 100 miliona, što je skoro duplo više nego u 2010. godini, saopštila je članica uprave Merkatora za Jugoistočnu Evropu Stanka Čurović.

Ona je u razgovoru za "Vijesti" kazala da je snažan rast prometa u 2011. očekivan jer su u njega ukalkulisani prihodi oko 77 maloprodajnih objekata koje je Merkator prošle godine preuzeo od Panto marketa i Plus komerca.

To će, kako je kazala, nametnuti potrebu reorganizacije i niza drugih aktikvnosti, uključujući i investiciju od tri miliona eura za dovođenje svih marketa na standarde Merkator grupe

"Preuzimanjem trgovina Panto marketa i Plus komerca sredinom prošle godine postali smo prvi trgovac po veličini u Crnoj Gori i najveći poslodavac sa oko 1.400 radnika, što nameće potrebu za nizom aktivnosti, prije svega u domenu rada sa ljudima, pozicioniranja svih formata sa kojima djelujemo, jer je Merkator multiformatni trgovac, i u slučaju Crne Gore trgovac koji radi sa dva banera, Merkator i Roda. Merkator je prepoznatljiv brend bio i ranije, a sa Rodom, novim brendom, smo pokušali i uspjeli da odgovorimo recesijskom i postrecesijskom potrošaču na crnogorskom tržištu sa izuzetno niskom kupovnom moći koja je prisutna i u cijelom regionu Jugoistočne Evrope" rekla je Čurović "Vijestima".

Sve što znaju pokazaće na crnogorskom tržištu

U Merkatoru su, kako je navela, napravili dobar osnov da mogu da sve ono što znaju i umiju u trgovini pokažu i crnogorskom tržištu.

"Dalje naše aktivnosti idu u pravcu restrukturiranja društva, s obzirom na to da smo na početku godine imali statusnu promjenu kada smo 1. januara dva društva spojili u jedno na način da kroz optimizaciju poslovanja napravimo bolji rezultat, to što se tiče organizacionog dijela, a što se tiče dijela razvoja tehnologije biće sprovedeno prilagođavanje svih poslovnih jedinica standardima pod kojima Merkator posluje".

Tokom proljeća biće uvodena i kartica lojalnosti, Merkator Pika kartica, koja je u cijeloj regiji jedina te vrste koja ima dvojnu funkciju

Aktivnosti Merkatora u Crnoj Gori, prema njenim riječima, podrazumijevaju i visok nivo edukacije, jer planiraju da uvedu sve standarde, ISO9001 i HACCP, “posebno HACCP koji podrazumijeva rukovanje i manipulisanje programom svježih namirnica u svim objektima Merkatora i Rode kako bi se potrošačima ponudio kvalitetan i bezbjedan proizvod“.

"Tokom proljeća uvodimo i karticu lojalnosti, Merkator Pika karticu, koja je u cijeloj regiji jedina te vrste koja ima dvojnu funkciju. Sa jedne strane ona je kartica lojalnosti, a sa druge kreditno-platna kartica koja omogućava, osim sakupljanja bodova i povoljnosti, i odloženo i plaćanje na rate do 12 mjeseci bez kamate" najavila je Čurović.

Veliki prostor za domaće proizvode

Merkator ima profesionalan odnos sa svima sa kojima rade, posebno sa proizvođačima iz Crne Gore koji su tradicionalno prepoznatljivi na crnogorskom tržištu i veliki izvoznici

"Vidimo dvosmjernu saradnju sa privredom Crne Gore, jer sama struktura omogućava bolje povezivanje sa zemljama u regiji. Domaći proizvođači, koji su kvalitetom i kapacitetima konkurentni, preko nas mogu svoj asortiman ponuditi regionalnom tržištu" rekla je Čurović.

Ona je navela da Merkator ima profesionalan odnos sa svima sa kojima rade, posebno sa proizvođačima iz Crne Gore koji su tradicionalno prepoznatljivi na crnogorskom tržištu i veliki izvoznici.

"Sa Plantažama, recimo, radimo intenzivno, u pitanju je respektabilan proizvođač, tako da ta saradnja može da bude samo još jača i ozbiljnija. Što se tiče ostalih, sa svima kojima je ranije radio Meks, danas radi Merkator, svi sa kojima je radio Plus i Panto, mi smo danas partneri, ali sama domaća proizvodnja je ograničena" rekla je Čurović.

Nema otpuštanja radnika

Na pitanje da li će najavljeno restrukturiranje unutar Merkatora Crna Gora podrazumijevati možda i smanjenje broja radnika, s obzirom na to da je preuzimanjem dvaju velikih lanaca marketa prošle godine firma se povećala na 1.400 radnika, Čurović je odgovorila negativno.

"Mi smo uradili ozbiljan projekat kod partnerskog ugovora i nijesmo preuzeli nijednog radnika koji bi bio višak. To nijedan ozbiljan sistem ne radi kod takvih vrsta ugovora, zato što ne želi da se stavi na neku crnu stranu u smislu da preuzmemo pa otpuštamo radnike. Merkator poštuje zakon i ukoliko su zaposleni odgovorni i korektni u poslu i nema povrede radne obaveze, otkaza neće biti" jasna je Čurović.

Ona je rekla da Merkator CG ima optimalan broj radnika, a da restrukturiranje znači prilagođavanje novom organizacionom modelu koji postoji u Merkatoru. Ona je kazala da je Merkator izvanredna prilika mladim menadžerima da pokažu svoje znanje u trgovini i podsjetila da je u toku konkurs za trećeg pomoćnika izvršnog direktora Merkator CG.

"To je visoka funkcija u upravi Merkatora CG. Direktori sektora mogu da nastave svoju karijeru ne samo u Crnoj Gori, već i na svim tržištima gdje poslujemo. Kao najveći poslodavac moramo i jesmo primjer kako treba da se radi i unutar firme, kada su plate u pitanju, plaćamo poreze državi na puni iznos zarade" ocijenila je Čurović.

Planiraju rast grupe na 3 milijarde

Grupa Merkator je, kako je podsjetila Čurović, u 2010. godini ostvarila 2,78 milijardi eura prihoda od prodaje, od toga 1,054 milijarde od prodaje na tržištima Jugoistočne Evrope, što predstavlja porast od 5,2 odsto za Merkator grupu u poređenju sa 2009. godinom, a imajući u vidu stalne kurseve (usljed depresijacije srpskog dinara dolazi do povećanja prosječnog kursa za 9,6 odsto u 2010. godini u odnosu na 2009. g.), što predstavlja porast od 6,9 odsto.

Rezultati poslovanja na tržištima Jugoistočne Evrope u 2010. godini pokazuju rast od 23,1 odsto. I pored toga što će ekonomske prilike u kojima se posluje u tekućoj godini biti prilično zahtjevne na svim tržištima, planiramo da ostvarimo 2,94 milijarde eura čistih prihoda od prodaje, što je za 5,9 odsto rasta u odnosu na ocjenu u 2010. godini.

"Na tržištima Jugoistočne Evrope, u 2011. planiramo ukupan rast prihoda od prodaje od 16 odsto. Samo na tržištu Crne Gore plan je da ostvarimo prihod od oko 100 miliona, što je skoro duplo više nego u 2010. godini" rekla je Čurović.

Bonus video: