Paunović: Državnoj kasi će faliti do 400 miliona eura

Garancija Svjetske banke za zaduženje od 250 miliona eura iskoristiće se da se podmiri manjak u državnoj kasi u ovoj godini, a ne za vraćanje dugova koji dolaze na naplatu u narednoj godini
6799 pregleda 16 komentar(a)
Bojan Paunović, Foto: Boris Pejović
Bojan Paunović, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo finansija je procijenilo da će pad prihoda u budžetu u ovoj godini biti između 300 i 400 miliona eura, kazao je pomoćnik ministra finansija za budžet Bojan Paunović u emisiji "Načisto" na Televiziji Vijesti.

On je kazao da će Vlada garaciju Svjetske banke (PBG2) od 80 miliona eura iskoristiti da podmiri manjak u državnoj kasi u ovoj godini, a ne za vraćanje dugova koji dolaze na naplatu u narednoj godini.

Uz tu garanciju se država može zadužiti u iznosu od 250 miliona eura.

"Rebalans budžeta uveliko radimo. Rashodna strana će biti reklasifikovana da pruži podršku mjerama koje radimo. Za sada nijesmo planirali smanjenje plata u ovom trenutku, ali ni to nije isključeno".

Paunović je kazao da će se u okviru novog paketa mjera raditi na pojednostavljivanju procedura Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za odobravanje kredita-

"Radiće se na pojednostavljivanju procedura i da se ublaže kriterijumi, ali u domenu upravljanja rizicima.To će se raditi u saradnji sa Centralnom bankom", rekao je Paunović.

Pojasnio je da odgovorio na krizu nije mijenjanje sistemskih rješenje, pa zato nije mijenjana poreska politika, odnosno, nije korigovana stopa PDV -a od koga se budžet najviše puni.

"Razmišlja se o garantnom fondu u okviru trećeg paketa mjera", najavio je Paunović, dodajući da će se treći paket brzo raditi.

Predstavnik Unije poslodavaca Goran Đurović pitao je da li će se po završetku i moratorijum za krediteon produžiti, jer je evidentno da će tek u junu krenuti problemi.

"Iskustava govore da će druge države da produže moratorijum do kraja godine. Uz to, potrebna su brza reagovanja u ovom momentu", kazao je Đurović, dok je Paunović objasnio da CBCG je najavila da razmatra tu mjeru.

Bonus video: