Kiprani, vlasnici Jadranskog sajma, nastavili da bilježe minus

I Opština Budva ima problema oko naplate svojih potraživanja od “Safiro beach resort“. Lokalna uprava blokirala je krajem januara zemljišni kompleks od 8.500 kvadrata jer “Safiro beach resort“ nije izmirio poreski dug od 89 hiljada eura. Hipoteka na atraktivnu parcelu upisana je 31. januara u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine
1751 pregleda 0 komentar(a)
Projektovani izgled hotela, Foto: Vijesti
Projektovani izgled hotela, Foto: Vijesti

Podgorička kompanija “Safiro beach resort“, koja gazduje atraktivnom parcelom od 8.500 kvadrata ispred hala “Jadranskog sajma“, poslovala je prošle godine sa minusom od 249 hiljada eura. Riječ je o zemljištu na kome turska kompanija “Mia investments” planira gradnju hotela sa apartmanima za tržište “Mia Budva“ - dvije kule od po 15 i 16 spratova.

O “Safiro beach“ javnost je upoznata prošle godine, kada je odbjegli biznismen Duško Knežević ustvrdio da mu je zemlja kod Jadranskog sajma oteta, te da iza firme “Safiro beach resort“ lično stoje lider DPS i šef države Milo Đukanović i nekadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović, a ne britanski biznismeni, kako stoji u papirima. Takve tvrdnje Knaževića su odmah demantovane, te saopšteno da je kompanija sa Kipra “Expom Hotels Partners Limited” stoprocentni vlasnik zemljišta u Budvi na Jadranskom sajmu, koje koristi firma “Safiro Beach Resort”. Kiparska firma “Expom Hotels Partners Limited”, kako su kazali, nalazi se u vlasništvu britanske “Cocoon grupe” sa sjedištem u Londonu, čiji su vlasnici Timoti Filip Levi i supruga Roksana Najs.

“Safiro beach“ svih prethodnih devet godina, od kada je promijenila vlasništvo i od Duška Kneževića prešla u ruke Kiprana, nagomilala je gubitak, kako piše u finansijskom iskazu koji je predat Poreskoj upravi na 2,1 milion eura.

Vrijednost zemlje ispred Jadranskog sajma, procijenjena je na 6,6 miliona eura, dok firma ima dugoročne kreditne obaveze u iznosu od 3,3 miliona eura.

I Opština Budva ima problema oko naplate svojih potraživanja od “Safiro beach resort“. Lokalna uprava blokirala je krajem januara zemljišni kompleks od 8.500 kvadrata jer “Safiro beach resort“ nije izmirio poreski dug od 89 hiljada eura. Hipoteka na atraktivnu parcelu upisana je 31. januara u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

“Hipoteka na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva u ukupnom iznosu od 89.106 eura u korist Opštine Budva“, piše u listu nepokretnosti.

Zemljišni kompleks je pod hipotekama Pireus banke zbog milionskih kredita, a takođe i staromještani pred sudom dokazuju da im je zemlja oduzeta bez naknade.

Turska kompanija je u avgustu pretprošle godine zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji sa “Safiro beach” na parceli, koja se nalazi svega 20 metara od Slovenske plaže.

Glavna gradska arhitektica u dva navrata je odbijala da da saglasnost na idejno rješenje, smatrajući da izgled “Mia Budva“ ne odražava duh Mediterana. Takav njen stav potvrdilo je resorno ministarstvo, eđutim, nakon što resorom koordinira premijer Duško Marković, dalo je zeleno svjetlo na izgled budućeg hotela.

“Mia investments” namjerava da gradi hotel sa pet zvjezdica.

Bonus video: